Inventivitatea românească, infirmată statistic. Suntem pe ultimul loc

Autor: Costin Spoială
Data publicării:
România stă prost la capitolul inovare și ecoinovare
România stă prost la capitolul inovare și ecoinovare
România s-a clasat pe locul 28 în Tabloul de bord european privind inovarea din 2018, punctajul său fiind cu 14 puncte procentuale mai mic decât în 2010, în timp ce majoritatea întreprinderilor din ţară au un nivel scăzut de conştientizare a aspectelor de mediu, se arată în Raportul de ţară privind evaluarea din 2019 a punerii în aplicare a politicilor de mediu ale UE (EIR), întocmit de Comisia Europeană (CE).

În acelaşi timp, datele incluse în document relevă faptul că, în Tabloul de bord privind ecoinovarea, România se situează pe locul 23, cu 65 de puncte, cu mult sub scorul mediu general al UE-28. "Începând din 2010, România înregistrează în mod constant rezultate sub medie în ceea ce priveşte ecoinovarea. Cadrul normativ, de politică şi financiar al României pare a fi unul dintre cele mai mari obstacole în calea întreprinderilor atunci când introduc activităţi de ecoinovare şi aduc îmbunătăţiri", se precizează în EIR 2019.

În ceea ce priveşte contribuţia întreprinderilor la domeniul de mediu, datele Comisiei Europene subliniază că majoritatea entităţilor din România au un nivel scăzut de conştientizare a acestui aspect. Pe de altă parte, documentul oficial scoate în evidenţă faptul că întreprinderile din România devin tot mai dornice să investească în măsuri de utilizare eficientă a resurselor. Astfel, o treime dintre întreprinderi au pus în aplicare măsuri de economisire a energiei, iar 31% au apelat la măsuri de reducere la minimum a deşeurilor, ceea ce reprezintă jumătate din valoarea medie la nivelul UE.

Citește și: Suntem inovativi? România, depășită de Moldova și Bulgaria

De asemenea, în România, 59% dintre întreprinderi nu investesc deloc sau investesc mai puţin de 1% din cifra de afaceri anuală pentru a deveni mai eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor, nivel uşor mai ridicat decât cel al UE în ansamblu (51%), în timp ce 5% din întreprinderi investesc mai mult de 5% din cifra de afaceri în astfel de măsuri, un procentaj semnificativ mai mare decât cel al UE în ansamblu, care este de 1%.

"Din păcate, în continuare, România nu apelează la foarte multe măsuri de sprijin pentru utilizarea eficientă a resurselor. Cele mai dezvoltate măsuri sunt fie puse în aplicare prin intermediul unor organizaţii terţe, fie inspirate de proiecte finanţate de UE, şi se axează pe valorificarea şi reciclarea deşeurilor", reiese din datele citate.

Conform raportului, în septembrie 2018, România avea 24 de produse şi 19 licenţe înregistrate în sistemul UE de etichetare ecologică, din totalul de 71.707 produse şi 2.167 de licenţe la nivelul UE, ceea ce indică o rată scăzută de utilizare a acestui sistem. În prezent, în EMAS sunt înregistrate aproximativ 11 organizaţii din România, se notează în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8

pixel