Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
În acelaşi timp, datele incluse în document relevă faptul că, în Tabloul de bord privind ecoinovarea, România se situează pe locul 23, cu 65 de puncte, cu mult sub scorul mediu general al UE-28. "Începând din 2010, România înregistrează în mod constant rezultate sub medie în ceea ce priveşte ecoinovarea. Cadrul normativ, de politică şi financiar al României pare a fi unul dintre cele mai mari obstacole în calea întreprinderilor atunci când introduc activităţi de ecoinovare şi aduc îmbunătăţiri", se precizează în EIR 2019.
În ceea ce priveşte contribuţia întreprinderilor la domeniul de mediu, datele Comisiei Europene subliniază că majoritatea entităţilor din România au un nivel scăzut de conştientizare a acestui aspect. Pe de altă parte, documentul oficial scoate în evidenţă faptul că întreprinderile din România devin tot mai dornice să investească în măsuri de utilizare eficientă a resurselor. Astfel, o treime dintre întreprinderi au pus în aplicare măsuri de economisire a energiei, iar 31% au apelat la măsuri de reducere la minimum a deşeurilor, ceea ce reprezintă jumătate din valoarea medie la nivelul UE.
Citește și: Suntem inovativi? România, depășită de Moldova și Bulgaria
De asemenea, în România, 59% dintre întreprinderi nu investesc deloc sau investesc mai puţin de 1% din cifra de afaceri anuală pentru a deveni mai eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor, nivel uşor mai ridicat decât cel al UE în ansamblu (51%), în timp ce 5% din întreprinderi investesc mai mult de 5% din cifra de afaceri în astfel de măsuri, un procentaj semnificativ mai mare decât cel al UE în ansamblu, care este de 1%.
"Din păcate, în continuare, România nu apelează la foarte multe măsuri de sprijin pentru utilizarea eficientă a resurselor. Cele mai dezvoltate măsuri sunt fie puse în aplicare prin intermediul unor organizaţii terţe, fie inspirate de proiecte finanţate de UE, şi se axează pe valorificarea şi reciclarea deşeurilor", reiese din datele citate.
Conform raportului, în septembrie 2018, România avea 24 de produse şi 19 licenţe înregistrate în sistemul UE de etichetare ecologică, din totalul de 71.707 produse şi 2.167 de licenţe la nivelul UE, ceea ce indică o rată scăzută de utilizare a acestui sistem. În prezent, în EMAS sunt înregistrate aproximativ 11 organizaţii din România, se notează în document.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...