Câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli din Marea Caspică este responsabil pentru cea mai mare parte din producţia de petrol a Azerbaidjanului. Până acum, din acest zăcământ s-au produs 3,5 miliarde barili de ţiţei dar potenţialul este pentru încă trei miliarde barili de ţiţei. Principalul obiectiv al BP îl reprezintă maximizarea extracţiei din rezervele rămase, a explicat Robert Morris, analist la Wood Mackenzie. "În centrul acestor planuri este ACG, iar în 2020, când producţia va ajunge la un nivel de vârf, se vor extrage 100.000 barili de ţiţei pe zi", a precizat sursa citată. În 2017, BP şi Azerbaidjan şi-au extins acordul privind exploatarea zăcămintelor Azeri-Chirag-Guneshli până în 2050.
Separat, SOCAR şi partenerii săi de la consorţiul ACG au informat că vor participa la licitaţia privind achiziţionarea participaţiilor vândute de alţi doi membri ai consorţiului, Exxon Mobil şi Chevron. În decembrie, Exxon Mobil şi Chevron au anunţat că vor să îşi vândă participaţiile pe care le deţin la cel mai mare câmp petrolifer din Azerbaidjan, o decizie care marchează retragerea celor două mari companii petroliere americane din fosta republică sovietică după 25 de ani de activitate, pentru a se reorienta spre operaţiunile din SUA.
Citește și: Bulgarii preferă gazele din Azerbaidjan
Potrivit unor surse din industria petrolieră, Exxon Mobil speră să obţină două miliarde de dolari de pe urma vânzării participaţiei sale de 6,8% la câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli. Rivalul Chevron a dat publicităţii un comunicat, potrivit căruia a decis să demareze procesul de vânzare a participaţiei sale de 9,57% la câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), precum şi a pachetului de 8,9% pe care îl deţine la conducta petrolieră Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC).
Pentru ambele companii, această vânzare ar însemna punctul final al unei activităţi de 25 de ani în Azerbaidjan. Exxon şi Chevron se numără printre cele cinci companii petroliere americane care au ajutat la crearea actualei industrii petroliere azere după colapsul URSS şi în 1994 au preluat participaţii la câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli. Această tranzacţie a fost denumită de Azerbaidjan şi partenerii săi "contractul secolului", graţie marilor rezerve de petrol ale acestui zăcământ şi speranţelor că noi descoperiri vor ajuta Europa să îşi reducă dependenţa de petrolul şi gazele naturale ruseşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...