Investiție uriașă în câmpurile petrolifere din Caucaz
Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Socar își consolidează controlul asupra petrolului din Azerbaidjan
Socar își consolidează controlul asupra petrolului din Azerbaidjan
Grupul britanic British Petroleum (BP) şi compania energetică SOCAR din Azerbaidjan au semnat vineri un acord privind construirea unei noi platforme de explorare pentru cele trei mari câmpuri petrolifere ale statului azer, transmite Reuters. Platforma Azeri Central East (ACE), din cadrul câmpului petrolifer Azeri-Chirag-Guneshli (ACG), ar urma să producă 100.000 barili de ţiţei pe zi (bpd) iar costul construcţiei este estimat la şase miliarde de dolari, a anunţat grupul britanic.

Câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli din Marea Caspică este responsabil pentru cea mai mare parte din producţia de petrol a Azerbaidjanului. Până acum, din acest zăcământ s-au produs 3,5 miliarde barili de ţiţei dar potenţialul este pentru încă trei miliarde barili de ţiţei. Principalul obiectiv al BP îl reprezintă maximizarea extracţiei din rezervele rămase, a explicat Robert Morris, analist la Wood Mackenzie. "În centrul acestor planuri este ACG, iar în 2020, când producţia va ajunge la un nivel de vârf, se vor extrage 100.000 barili de ţiţei pe zi", a precizat sursa citată. În 2017, BP şi Azerbaidjan şi-au extins acordul privind exploatarea zăcămintelor Azeri-Chirag-Guneshli până în 2050.

Separat, SOCAR şi partenerii săi de la consorţiul ACG au informat că vor participa la licitaţia privind achiziţionarea participaţiilor vândute de alţi doi membri ai consorţiului, Exxon Mobil şi Chevron. În decembrie, Exxon Mobil şi Chevron au anunţat că vor să îşi vândă participaţiile pe care le deţin la cel mai mare câmp petrolifer din Azerbaidjan, o decizie care marchează retragerea celor două mari companii petroliere americane din fosta republică sovietică după 25 de ani de activitate, pentru a se reorienta spre operaţiunile din SUA.

Citește și: Bulgarii preferă gazele din Azerbaidjan

Potrivit unor surse din industria petrolieră, Exxon Mobil speră să obţină două miliarde de dolari de pe urma vânzării participaţiei sale de 6,8% la câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli. Rivalul Chevron a dat publicităţii un comunicat, potrivit căruia a decis să demareze procesul de vânzare a participaţiei sale de 9,57% la câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG), precum şi a pachetului de 8,9% pe care îl deţine la conducta petrolieră Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC).

Pentru ambele companii, această vânzare ar însemna punctul final al unei activităţi de 25 de ani în Azerbaidjan. Exxon şi Chevron se numără printre cele cinci companii petroliere americane care au ajutat la crearea actualei industrii petroliere azere după colapsul URSS şi în 1994 au preluat participaţii la câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli. Această tranzacţie a fost denumită de Azerbaidjan şi partenerii săi "contractul secolului", graţie marilor rezerve de petrol ale acestui zăcământ şi speranţelor că noi descoperiri vor ajuta Europa să îşi reducă dependenţa de petrolul şi gazele naturale ruseşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel