Investițiile Chinei împart Europa în două tabere
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În timp ce China își mută pionii pentru ameliorarea interconexiunilor dintre Asia și Europa, două tabere se dejagă în interiorul UE: statele care semnează acorduri bilaterale cu Imperiul de Mijloc și cele care preferă negocieri purtate la scară comunitară. 

Președintele Chinei, Xi Jinping, începe miercuri un turneu european, care include vizite în Spania și Portugalia, două țări care, potrivit analistului Phillipe La Coree, analist la Harvard Kennedy School, participă la ofensiva chineză în Europa de Sud. Între cele două escale, liderul de la Beijing se va deplasa în Argentina, la summitul G20, unde îl va întălni pe președintele american, Donald Trump, într-o atmosferă tensionată, de unde și interesul Chinei pentru Bătrânul continent, în special pentru partea lui sudică.

Spania nu va semna un memorandum de intenții privind uriașul proiect al ”Noului drum al mătăsii” inițiat de Beijing în 2013 și care, până în prezent, reunește 70 de țări. Axat în special pe dezvoltarea infrastructurii, ambițiosul program prevede construirea de porturi, autostrăzi și legături feroviare între Asia și Europa. Investițiile depășește 3000 de miliarde de euro, o parte din bani fiind asigurați de credite acordatae de China.

Contracte simbol

Pentru Madrid însă, acest plan nu este de interes. ”Într-un moment în care Europa are propria inițiativă de conectivitate cu Asia, ni se pare normal să lucrăm împreună cu europenii”, au explicat reprezentanții guvernului spaniol, cu referire la strategia prezentată în septembrie de Bruxelles cu scopul întăririi infrastructurilor, în special cel de transport, între cele două continente.

Spre deosebire însă de Spania, alte țări din Europa de Est, precum Polonia, Grecia sau Portugalia au aderat la proiecul chinez. Phillipe Le Corre spune, în acest sens, că ”țările din sudul continentului nostru sunt încă apăsate de un sentiment anti-german, combinat cu ideea că, din moment ce europenii nu au fost aici în timpul crizei, de ce să nu vină chinezii”.

În Portugalia, Xi Jinping ar urma să semneze mai multe mari contracte simbol menite să ancoreze pe termen lung relația dintre cele două state. Printre altele, se intenționează încheierea unei acord cu laboratorul specializaat în construcții de microsateliți de observație maritimă STARLab. Este, de asemenea, probabil un partenerit în portul Sines.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel