Investiția care-ți apără economiile! Sfatul unui specialist
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Există și o soluție deloc recomandată
Există și o soluție deloc recomandată
EXCLUSIV
Vremuri tulburi. Puterea banului scade. Cum îi protejezi? Răspunde economistul Adrian Negrescu. 

Nu se impozitează 

”Cred că pentru românii care își doresc o siguranță cât mai mare cea mai bun variantă sunt titlurile de stat. Titlurile de stat care oferă niște dobânzi destul de bune, de 7%-8%. O investiție care, din punctul meu de vedere, reprezintă o varianță optimă în actuala situație ecomomică. Mai mult decât atât: gândiți-vă că veniturile realizate din titlurile de stat nu se impozitează. În timp ce dobânzile bancare, cu dobândă, ele se impozitează. Prin urmare, cred că titlurile de stat reprezintă o variantă pentru cei care își doresc siguranță, să stea fără nici un fel de emoții”, a explicat analistul. 

Prin intermediul unei aplicații 

În ce-i privește pe ceilalți, Adrian Negrescu le recomandă depozitele la bănci. ”Sunt instrumente care, în ultima vreme, au mai crescut din perspectiva dobânzilor. Mai sunt titlurile companiilor care emulează, practic, evoluția titlurile de pe piețele de acțiuni, adică ale companiilor de investiții și poți avea prin intermediul unei aplicații mobile acces la companii care vând astfel de plasamente. Deci titluri pe piața de acțiuni. Nu trebuie neapărat să te duci la bursă să cumperi o acțiune. Poți face acest lucru prin intermediul acestor companii de investiții”, a explicat invitatul în platoul emisiunii ”Totul despre bani”.

Ieșiți de pe piața cripto!

Adrian Negrescu a vorbit și despre alt mijloc de protecție a economiilor, și anume metalele, care, după cum a apreciat analistul, ”reprezintă un vehicul foarte interesant de investiție. Este vorba de aur, argint, dar mai ales platina”. Pe de altă parte, a continuat economistul, ”nu recomand cripto. Cripto a ajuns la finalul epocii sale spectaculoase de creștere speculativă, din punctul meu de vedere. Le recomand celor care ne ascultă să facă în așa fel încât să iasă din zona de cripto, pentru că nu va mai ține mult și se vede acest lucru. 

Pentru cei care fac investiții pe termen lung

Iar, pe de altă parte, cred că și zona imobiliarelor reprezintă în continuare un avantaj și un potențial de creștere, cu precădere pentru cei care fac investiții pe termen lung. Adică îți cumperi acum, în 2023, un apartament cu 60.000-70.000 de euro, dar gândiți-vă că, peste zece ani va valora cu 30% mai mult. Nu vorbesc de zona de chirii, care vor crește, probabil, în România. Mă uitam și pe datele de la Statistică, din care reiese o creștere de 0,8%. Este de presupus că în viața reală scumpirea este mai mare. Oricum, există o zonă de câștig și aici, mai ales că deții bunul respectiv, îl poți administra și poți avea un venit destul de bun raportat la inflație. 

Nu este o soluție bună

Cam astea ar fi variantele din punctul meu de vedere. Să ții banii la saltea nu constituie o soluție bună din punctul de vedere al inflației. Gândiți-vă că avem o inflație de 5,5%, care se va accentua pe perioada acestui an. Trebuie să punem de la lună la lună cu cât cresc prețurile și veți vedea că dacă ținem banii în buzunar sau îi ținem în cont, fără să îi punem să lucreze pentru noi, adică să aibă un randament, pierdem practic din puterea de cumpărare”, a concluzionat Adrian Negrescu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel