În cursul anului trecut, investițiile directe germane în China au crescut cu 4%, până la cifra record de 11,9 miliarde de euro, arată datele oficiale publicate de Bundesbank și analizate de institutul IW.
Potrivit raportului elaborat de analiștii institutului mai sus menționat, în ultimii trei ani, companiile germane au investit în China la fel de mulți bani ca în ultimii șase ani. Trebuie făcută însă o precizare, și anume că o mare parte din aceste fonduri au reprezentat reinvestiții din profit, companiile retrăgând, printre altele, capital din țară, ceea ce nuanțează situația.
„Putem presupune că există o ruptură între cele puținele companii mari și majoritatea companiilor mici și mijlocii”, scrie Juergen Matthes, economist la IW, în respectivul raport.
„Alte studii și dovezi anecdotice sugerează că unele întreprinderi mici și mijlocii încearcă să își reducă angajamentul cu China sau chiar să se retragă cu totul”, adaugă el.
Potrivit unui recent sondaj al Camerei de Comerț a Germaniei în China, proporția companiilor germane care se retrag de pe piața chineză sau care intenționează să o facă s-a dublat cu mult în ultimii patru ani, până la 9%.
Investițiile directe germane în străinătate au scăzut anul trecut la 116 miliarde de euro, de la aproximativ 170 de miliarde de euro în 2022, în timp ce cea mai mare economie a Europei era în pragul recesiunii, se arată în raportul IW.
Investițiile în China reprezintă acum 10,3% din totalul investițiilor în străinătate ale Germaniei, cel mai ridicat nivel din 2014, în timp ce ponderea investițiilor directe germane în altă parte din Asia a stagnat la aproximativ 8%.
Germania vrea să-și reducă expunerea față de China, care continuă însă a continuat să rămână, anul trecut, principalul partener comercial pentru al optulea an consecutiv, potrivit cifrelor preliminare ale biroului de statistică.
Guvernul de coaliție al cancelarului Olaf Scholz este împărțit cu privire la problema expunerii față de China și în ce măsură aceasta ar trebui redusă, social-democrații (SPD) pledând pentru o îndepărtare treptată, în timp ce restul coaliției partidelor favorizează dezangajarea rapidă.
Olaf Scholz va vizita China cu o delegație de lideri de afaceri în perioada 15-16 aprilie, a declarat pentru Reuters o persoană implicată în organizarea călătoriei la începutul acestei luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...