Investitorii ezită, astfel că prețul petrolului scade

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
După un început în forță, piața s-a mai calmat
După un început în forță, piața s-a mai calmat
Prețul petrolului a scăzut din nou marți, cele două referințe ale aurului negru nereușind să mențină creșterile din ziua precedentă. Trendul ascendent a început săptămâna trecută, când petrolul a beneficiat de optimismul investitorilor cu privire la sfârșitul carantinei pentru călătorii străini în China, deschiderea granițelor cu Hong Kong și scăderea dolarului.

Marți, cu puțin timp înainte de ora 7:30, petrolul Brent din Marea Nordului cu livrare în martie a scăzut cu 0,50%, la 79,28 dolari, după ce luni seară a urcat cu 1,37%, la 79,65 dolari. Echivalentul american, West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie, a scăzut cu doar 0,05%, la 74,59 dolari, după ce în seara precedentă a crescut cu 1,16%, la 74,63 dolari.

Noile comentarii pesimiste ale oficialilor Rezervei Federale americane au anulat speranțele de redresare a cererii chineze. Președintele Fed din San Francisco, Mary Daly, a declarat că se așteaptă ca Banca centrală să majoreze ratele undeva la peste 5%, în timp ce omologul său din Atlanta, Raphael Bostic, a declarat că factorii de decizie ar trebui să majoreze ratele peste 5% la începutul trimestrului al doilea și să le mențină acolo pentru o perioadă extinsă.

Investitorii devin din ce în ce mai precauți înaintea Anului Nou Lunar în China, temându-se că o creștere a călătoriilor ar putea duce la o explozie a cazurilor de Covid în principalul importator de țiței din lume. Între timp, Beijingul a oferit recent rafinăriilor și comercianților o cotă generoasă de import în cea de-a doua alocare pentru 2023, în condițiile în care China se pregătește pentru creștere după ce a eliminat rapid restricțiile stricte ale Covid, după cum relatează Bloomberg.

Restricțiile impuse de China au fost ridicate

Susținute de scăderea dolarului, cotațiile au înregistrat luni un avans de până la 3% în cursul zilei, înainte de a încetini în urma prăbușirii bursei de pe Wall Street. "Începutul săptămânii a fost un pic prea entuziast, iar prețurile au pierdut puțin din elan pe măsură ce se apropiau de închidere", a comentat Matt Smith de la Kepler.

Piața petrolului a deschis săptămâna în creștere "pe fondul veștii că China și-a redeschis granițele pentru prima dată de la izbucnirea inițială a virusului Covid-19", au notat analiștii de la Energi Danmark. Duminică, Beijingul a ridicat carantina obligatorie pentru călătorii din străinătate, punând capăt la trei ani de izolare, ceea ce ar trebui să stimuleze mobilitatea în țară și, prin urmare, consumul de petrol în primul importator mondial de țiței.

În Hong Kong, frontiera cu China continentală a fost redeschisă. După trei ani în care China a aplicat unele dintre cele mai draconice restricții din lume, care au afectat puternic economia țării și au declanșat în cele din urmă proteste în întreaga țară, luna trecută a ridicat brusc majoritatea măsurilor de combatere a pandemiei Covid-19.

"Ridicarea restricțiilor locale, a restricțiilor la granița dintre China, Hong Kong și Macao și reluarea călătoriilor internaționale sunt motoare puternice pentru piețele petroliere", a declarat analistul SPI Stephen Innes. Petrolul a beneficiat și el de pe urma dolarului slab. Indicele dolarului, care compară dolarul cu un coș de alte monede importante, a scăzut luni la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni.

Întrucât petrolul este tranzacționat în dolari, un dolar puternic reduce puterea de cumpărare a investitorilor care folosesc alte monede și, prin urmare, influențează cererea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Viitorul aeroport / FOTO: Captură ecran
Atelier reparații auto/ FOTO:Freepik
Locuință / Foto: Freepik
Meta / Ilustrație: Oana Pavelescu

Meta lansează un nou model de inteligență artificială

Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...

Poți reuși inclusiv în vremuri tulburi /FOTO: Freepik
BVB
Vouchere de vacanță
Aur și argint / FOTO: Unsplash

Bank of America demontează un mit legat de aur și argint

Care este adevărata corelație între cele două metale...

Elon Musk, în timpul congresului Liga
Stop investiții / FOTO: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Un episod de iarnă adevărată

Viscol și ninsori! O zi de iarnă în toiul primăverii

Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.

Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia
Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița

pixel