Investitorii renunţă la activele sigure în favoarea celor riscante, după ultima veste din SUA

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Broker la Bursa / Foto: Freepik
Broker la Bursa / Foto: Freepik
Randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro au crescut joi, în condițiile în care investitorii au renunțat la activele considerate sigure în favoarea celor riscante, după ce o instanță federală americană a blocat o mare parte din tarifele comerciale impuse de fostul președinte Donald Trump, arată o analiză Reuters.

Hotărârea Curții de Comerț Internațional din Manhattan, pronunțată miercuri, a stabilit că administrația Trump și-a depășit atribuțiile prin impunerea unor tarife generalizate asupra importurilor din partea partenerilor comerciali ai Statelor Unite. În urma deciziei, investitorii s-au reorientat de la obligațiuni, aur și monede-refugiu precum yenul japonez și francul elvețian, spre acțiuni și dolar.

Administrația Trump a contestat decizia, care nu afectează tarifele sectoriale, și ar putea încerca alte căi legale pentru a reimpune măsurile comerciale.

„Decizia elimină o parte din incertitudine, dar adaugă alta”, a declarat Kenneth Broux, șef al departamentului de cercetare valutară și dobânzi la Societe Generale. El a subliniat că, deși vestea a oferit un impuls pozitiv piețelor bursiere și dolarului, contextul rămâne extrem de impredictibil.

Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani – etalonul zonei euro – a urcat cu 3,5 puncte de bază, până la aproximativ 2,58%, după ce marți coborâse la 2,51%, cel mai redus nivel de după 8 mai.

„Observăm o dispersie tot mai clară în piețele de obligațiuni”, a adăugat Broux, explicând că recenta creștere a randamentelor reflectă atât dezechilibrele dintre cerere și ofertă, cât și tensiunile legate de sustenabilitatea fiscală.

Randamentele pe termen lung au fost alimentate de îngrijorările privind nivelul tot mai ridicat al datoriei în marile economii, precum SUA și Japonia.

Obligațiunile germane pe 30 de ani s-au apreciat cu aproape 4 puncte de bază, atingând un randament de circa 3,08%, iar cele pe 2 ani – mai sensibile la așteptările privind politica monetară a BCE – au urcat cu 2 puncte, la 1,82%.

Piețele au inclus deja în preț o reducere de 25 de puncte de bază a dobânzii-cheie din partea Băncii Centrale Europene, așteptată la reuniunea de săptămâna viitoare. În același timp, ratele estimate pentru facilitatea de depozit indică un nivel de 1,71% în decembrie, față de 1,55% la jumătatea lunii aprilie.

Randamentele titlurilor italiene pe 10 ani au urcat cu 3 puncte, la 3,58%, menținând diferența față de cele germane la circa 97 puncte de bază.

Și randamentele titlurilor americane au crescut joi, randamentul de referință al obligațiunilor pe 10 ani urcând cu peste 5 puncte de bază, până la 4,533%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...


pixel