Irakul va interzice de la anul tranzacțiile și retragerile de numerar în dolari americani

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dolar
Dolar
Irak va interzice retragerile de numerar și tranzacțiile în dolari americani începând cu 1 ianuarie 2024 într-un demers pentru limitarea utilizării abuzive a rezervelor de valută prin operațiuni financiare ilicite, a declarat un înalt oficial al băncii centrale irakiene.

Măsura are ca scop eradicarea utilizării ilicite a aproximativ 5 din cele 10 miliarde de dolari pe care Irakul le importă în numerar de la Rezerva Federală din New York în fiecare an, a declarat pentru Reuters Mazen Ahmed, director general pentru investiții la Banca Centrală Irakiană (CBI).

De asemenea, această măsură face parte dintr-un efort mai amplu de de-dolarizare a unei economii în care moneda americană a fost preferată în detrimentul bancnotelor locale de către o populație obosită de războaiele și crizele recurente care au urmat invaziei americane din 2003.

Persoanele care depun dolari în bănci înainte de sfârșitul anului 2023 vor putea în continuare să retragă fonduri în dolari în 2024, a precizat Ahmed. Dar dolarii depozitați în 2024 vor putea fi retrași doar în monedă locală la cursul oficial de 1,320 dinari irakieni.

Cursul dinarului irakian pe piața paralelă era joi la 1.560, cu aproximativ 15% sub cursul oficial.

O declarație a băncii centrale a precizat ulterior că interdicția privind retragerile de dolari în numerar se va aplica doar conturilor care primesc transferuri din străinătate.

Irakul a înființat deja o platformă pentru a reglementa transferurile bancare care reprezintă cea mai mare parte a cererii sale de dolari și care obișnuia să fie un focar de chitanțe false și tranzacții frauduloase care sifonau dolari către Iran și Siria, ambele țări aflate sub sancțiuni americane

Creat de comun acord cu autoritățile din SUA, unde se află rezervele de 120 de miliarde de dolari ale Irakului provenite din vânzările de petrol, că acest sistem este acum aproape etanș, a declarat Ahmed.

Irakul se bazează foarte mult pe bunăvoința Washingtonului pentru a se asigura că veniturile din petrol și finanțele nu se confruntă cu cenzura SUA.

În același timp, actualul guvern, care este susținut de partide puternice și de facțiuni armate apropiate de Iran, a avut grijă să nu înstrăineze Teheranul și nici să nu înfurie partidele și grupurile armate cu interese profunde în economia extrem de informală a Irakului.

Multe bănci locale au limitat deja retragerile de numerar în dolari în ultimele luni, agravând o penurie care a dus la creșterea continuă a cursului de schimb de pe piața paralelă.

Ahmed a declarat că unele bănci au rămas fără dolari deoarece mulți oameni încercau să retragă dolari deodată, pe fondul unui sentiment de neliniște în ceea ce privește sistemul financiar, în timp ce unele bănci au avut parte, de asemenea, de o penurie deoarece au acordat împrumuturi în dolari care au fost apoi rambursate în dinari.

Ahmed a declarat că Banca Centrala a Irakului se aștepta ca dinarul să piardă mai multă valoare odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri, dar a precizat că acesta este un efect secundar acceptabil al formalizării sistemului financiar și că CBI furnizează dolari la cursul oficial pentru toate scopurile legitime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel