Cifra zilei: 13.481 de firme au pus lacătul pe ușă în România
Această tendință reflectă...
Armata israeliană a spus că locuința lui Al-Hayeh a servit ca parte a „infrastructurii teroriste” a grupului militant. Al-Hayeh este o personalitate de rang înalt în conducerea politică Hamas din Gaza, iar atacul a marcat o escaladare suplimentară, semnalând că Israelul urmează conducerea superioară a Hamas și nu doar comandanții militari. Soarta sa după atac nu este cunoscută în urma atacului, notează Bloomberg care citează Associated Press.
Anterior, personalul AP și alți chiriași au evacuat în siguranță clădirea după ce armata a transmis telefonic un avertisment că atacul era iminentă și că va avea loc în decurs de o oră. Trei rachete grele au lovit clădirea cu 12 etaje, care s-a prăbușit într-un nor uriaș de praf.
Timp de 15 ani, biroul de la ultimul etaj ale AP și terasa de pe acoperiș au fost o locație primordială pentru acoperirea conflictelor Israelului cu conducătorii Hamas din Gaza, inclusiv războaiele din 2009 și 2014. Camera agenției de știri a oferit imagini live 24 de ore din 24 în timp ce rachetele militanților se arcuiau spre Israel iar atacurile aeriene israeliene au lovit orașul și zona din apropiere în timpul aceastei săptămâni.
"Lumea va ști mai puțin despre ceea ce se întâmplă în Gaza din cauza a ceea ce s-a întâmplat astăzi", a declarat într-un comunicat președintele și CEO-ul AP, Gary Pruitt. „Suntem șocați și îngroziți că armata israeliană va viza și distruge clădirea care găzduiește biroul AP și alte organizații de știri din Gaza”.
„Aceasta este o evoluție incredibil de tulburătoare. Am evitat la limită o pierdere teribilă de vieți omenești ”, a spus el, adăugând că AP a cerut informații de la guvernul israelian și a fost în discuții cu Departamentul de Stat al SUA pentru a afla mai multe.
Clădirea găzduia, de asemenea, birourile Al-Jazeera TV, administrate în Qatar, precum și apartamente rezidențiale. Armata israeliană a declarat că Hamas funcționează în interiorul clădirii, o explicație standard, și a acuzat grupul militant că folosește jurnaliști ca scuturi umane. Dar nu a furnizat nicio dovadă pentru a susține afirmațiile.
______________________________________________________________________
LATEST: An Israeli airstrike has destroyed a building that housed The Associated Press' offices in the Gaza Strip, the AP reports.
The airstrike came roughly an hour after the Israeli military ordered people to evacuate the building. More: https://t.co/6cDSESXSNd pic.twitter.com/n2mbA3PlKq— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) May 15, 2021
______________________________________________________________________
Cu câteva ore mai devreme, un alt raid aerian israelian asupra unei tabere de refugiați dens populate a ucis cel puțin 10 palestinieni dintr-o familie extinsă, majoritatea copii, cel mai letal atac din conflictului actual.
Comitetul pentru protecția jurnaliștilor din New York a cerut Israelului „să ofere o justificare detaliată și documentată” pentru atac.
"Acest ultim atac asupra unei clădiri cunoscute de mult timp de Israel că găzduiește mass-media internațională ridică spectrul că Forțele de Apărare din Israel vizează în mod deliberat media pentru a întrerupe acoperirea suferințelor umane din Gaza", a spus directorul executiv al grupului, Joel Simon, într-o declarație oficială.
Citește și: Israelul pregătește operațiunea terestră în Fâșia Gaza
De luni seara, Hamas a lansat sute de rachete în Israel, care a lovit Fâșia Gaza. În Gaza, cel puțin 139 de persoane au fost ucise, inclusiv 39 de copii și 22 de femei; în Israel, opt persoane au fost ucise, inclusiv un bărbat ucis de o rachetă care a lovit sâmbătă în Ramat Gan, o suburbie din Tel Aviv.
Cea mai recentă explozie a violențelor a început în Ierusalim și s-a răspândit în întreaga regiune în ultima săptămână, cu ciocniri între evrei și arabi și revolte în orașele mixte din Israel. Vineri au avut loc și ample proteste palestiniene în Cisiordania ocupată, unde forțele israeliene au împușcat și au ucis 11 persoane.
Violența care crește a stârnit temeri cu privire la o nouă „intifadă” palestiniană sau răscoală, în condițiile în care discuții de pace nu mai au loc de ani de zile. Sâmbătă, palestinienii marcau Ziua Nakba (Catastrofa), când comemorează faptul că aproximativ 700.000 de oameni care au fost expulzați sau au fugit din casele lor în ceea ce este acum Israelul, în timpul războiului din 1948 în jurul creării sale. Acest lucru a provocat o agitație și mai mare.
Diplomatul american Hady Amr a sosit vineri ca parte a eforturilor Washingtonului de a calma conflictul, iar Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întâlnească duminică. Israelul a respins o propunere a egiptenilor pentru un armistițiu pe timp de un an, propunere pe care conducătorii Hamas au acceptat-o, a declarat vineri un oficial egiptean, sub condiția anonimatului.
În timp ce ostilitățile continuau, un bombardament israelian a lovit sâmbătă dimineață o casă cu trei etaje din lagărul de refugiați Shati din orașul Gaza, ucigând opt copii și două femei dintr-o familie extinsă.
Citește și: Ratingul Israelului, amenințat din cauza violențelor din Gaza
Mohammed Hadidi le-a spus reporterilor că soția și cei cinci copii ai săi au plecat să sărbătorească Eid al-Fitr împreună cu soția fratelui ei și cu trei dintre copiii lor. Toți au fost uciși instantaneu, a spus el. Singurul supraviețuitor din familia lui Hadidi este fiul său, Omar, în vârstă de 5 luni în timp ce un altul, în vârstă de 11 ani, este dat dispărut, a spus el.
Jucării pentru copii și un joc de societate Monopoly se vedeau printre dărâmături, precum și farfurii cu mâncare nemâncată din adunarea de sărbători.
Armata israeliană nu a răspuns cererii de comentarii. Hamas a declarat că a lansat o salvă de rachete asupra sudului Israelului ca răspuns la atacul aerian.
Lovitura asupra clădirii care găzduiește birourile presei a avut loc după-amiaza, după ce proprietarul a primit un telefon de la armata israeliană avertizând că clădirea va fi lovită în decurs de o oră. Un videoclip difuzat de Al-Jazeera l-a arătat pe proprietarul clădirii, Jawwad Mahdi, rugându-l la telefon pe un ofițer de informații israelian să aștepte 10 minute pentru a permite jurnaliștilor să intre în clădire pentru a recupera echipamente valoroase înainte de a fi bombardate.
„Tot ce cer este să las patru persoane ... să intre înăuntru și să-și ia camerele”, spune el. „Vă respectăm dorințele, nu o vom face dacă nu le permiteți, dar acordați-ne 10 minute.” Când ofițerul a respins cererea, Mahdi a spus: „Ne-ai distrus munca de o viață, amintirile, viața. O să închid, o să fac ce vrei tu. Există un Dumnezeu ”.
Al-Jazeera, rețeaua de știri finanțată de guvernul Qatarului, a transmis imagini cu atacurile aeriene în direct pe măsură ce clădirea se prăbușea.
„Acest canal nu va fi redus la tăcere. Al-Jazeera nu va fi redus la tăcere ”, a declarat Halla Mohieddeen, a spus o prezentatoare de știri în direct pentru Al-Jazeera English, cu vocea îngroșată de emoție. „Vă putem garanta asta chiar acum.”
După atac Casa Albă a reacționat spunând că Israelul are o „responsabilitate primordială” de a asigura siguranța jurnaliștilor care acoperă conflictul în creștere. Președintele SUA, Joe Biden, a cerut dezescaladarea conflictul pornit în urmă cu cinci zile dintre Hamas și Israel, dar a susținut public dreptul Israelului la autoapărare de rachetele Hamas lansate din Gaza.
Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a scris pe Twitter sâmbătă că SUA „au comunicat direct israelienilor că asigurarea securității jurnaliștilor și a mass-media independente este o responsabilitate primordială”.
Un atac israelian furios care a avut loc vineri dimineața a ucis o familie de șase persoane în propria lor locuință și a trimis mii de oameni la adăposturile conduse de ONU. Militarii au declarat că operațiunea a implicat 160 de avioane de război care au aruncat aproximativ 80 de tone de explozivi în decurs de 40 de minute și au reușit să distrugă o vastă rețea de tuneluri folosită de Hamas.
Lt. colonelul Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al armatei, a declarat că armata își propune să reducă la minimum daunele colaterale în timpul loviturilor militare.
Citește și: Ce este și cum funcționează Iron Dome, sistemul antiaerian folosit de Israel
Presa israeliană a declarat că armata crede că zeci de militanți au fost uciși în tuneluri. Grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic au confirmat 20 de decese în rândurile lor, dar armata a spus că numărul real este mult mai mare.
Infrastructura Gaza, deja în paragină din cauza blocadei israeliano-egiptene impuse după ce Hamas a preluat puterea în 2007, se degradează în continuare, agravând mizeria locuitorilor. Singura centrală electrică a teritoriului riscă să rămână fără combustibil în zilele următoare.
ONU a declarat că locuitorii din Gaza se confruntă deja cu întreruperi zilnice de curent electric de 8-12 ore și cel puțin 230.000 au acces limitat la apă curentă. Teritoriul sărăcit și dens populat găzduiește 2 milioane de palestinieni, majoritatea descendenți ai refugiaților din ceea ce este acum Israelul.
Conflictul a repercutat pe scară largă. Orașele israeliene cu populații arabe și evreiești mixte au văzut o escaladare a violenței nocturne, gloate din fiecare comunitate luptându-se pe străzi și distrugându-și reciproc proprietățile.
Vineri noapte, o persoană a aruncat o un cocktail Molotov în casa unei familii arabe din cartierul Ajami din Tel Aviv, lovind doi copii. Un băiat de 12 ani avea arsuri pe partea superioară a corpului, iar o fetiță de 10 ani a fost tratată pentru un traumatism cranian, potrivit ambulanței.
Tensiunile au început în estul Ierusalimului la începutul acestei luni, cu protestele palestiniene împotriva încercărilor coloniștilor de a evacua forțat un număr de familii palestiniene din casele lor și a măsurilor poliției israeliene la Moscheea Al-Aqsa, un punct de fierbinte situat pe un munte din Orașul Vechi care este venerat de către musulmani și evrei.
Hamas a lansat rachete spre Ierusalim luni seara, într-o încercare aparentă de a se prezenta drept susținător al protestatarilor. Premierul Benjamin Netanyahu a promis că Hamas va „plăti un preț foarte mare” pentru atacurile sale cu rachete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...