Israelul extinde operațiunile terestre în Fâșia Gaza

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Militari israelieni / Foto: Ministerul Apărării din Israel / Flickr
Militari israelieni / Foto: Ministerul Apărării din Israel / Flickr
Armata israeliană "îşi va extinde operaţiunile terestre" în această seara în Fâşia Gaza, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, citat de France Presse şi DPA.

Anterior, armata israeliană a anunţat intensificarea loviturilor sale "în mod semnificativ" vineri seara asupra Fâşiei Gaza, în cea de-a 21-a zi a războiului său împotriva grupării islamiste Hamas.

"Vom continua să lovim în oraşul Gaza şi în împrejurimile sale", adăugase purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, într-o declaraţie televizată. Nordul Fâşiei Gaza este supus unor intense bombardamente de la 16:00 GMT.

Forțele aeriene și terestre israeliene își intensifică operațiunile în Fâșia Gaza, a declarat vineri purtătorul de cuvânt militar șef al Israelului, în contextul în care au fost raportate bombardamente intense asupra enclavei asediate, relatează și Reuters.

Serviciile de internet și de telefonie mobilă au fost întrerupte în teritoriul palestinian, au declarat o firmă locală de telecomunicații și Semiluna Roșie.

"În ultimele ore, am intensificat atacurile în Gaza", a declarat contraamiralul Daniel Hagari în cadrul unei conferințe de presă televizate.

El a precizat că forțele aeriene efectuau lovituri de amploare asupra tunelurilor și a altor infrastructuri.

"În plus față de atacurile efectuate în ultimele zile, forțele terestre își extind operațiunile în această seară", a spus el, ridicând întrebarea dacă nu cumva începe o invazie terestră mult așteptată în Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că a văzut rapoarte despre extinderea operațiunilor terestre ale Israelului în Gaza, dar nu a dorit să comenteze acest lucru.

Forțele israeliene s-au masat în afara Fâșiei Gaza, unde Israelul a desfășurat o campanie intensă de bombardamente aeriene de la atacul mortal din 7 octombrie asupra Israelului comis de mișcarea islamistă Hamas.

Anterior, vineri, furnizorul palestinian de servicii de telefonie mobilă Jawwal a declarat că serviciile, inclusiv telefonul și internetul, au fost întrerupte de bombardamentele intense.

O declarație a Societății Semilunii Roșii Palestiniene a precizat că a pierdut complet contactul cu camera sa de operațiuni din Gaza și cu toate echipele sale care operează pe teren.

Dar, în timp ce Israelul a anunțat o intensificare a operațiunilor, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kirby, a declarat că SUA sprijină o pauză în activitatea militară israeliană din Gaza pentru a face să ajungă ajutorul umanitar, combustibilul și electricitatea la civilii din zonă.

Kirby a mai spus că, dacă scoaterea celor peste 200 de ostatici răpiți de Hamas din Gaza necesită o pauză temporară localizată, atunci Statele Unite sunt de acord cu acest lucru.

Bombardamente în Gaza

Israelul a declarat că a pregătit o invazie terestră în Gaza, dar a fost îndemnat de SUA și de țările arabe să amâne o operațiune care ar înmulți numărul victimelor civile în această fâșie de coastă dens populată și ar putea declanșa un conflict mai amplu.

O astfel de operațiune ar exacerba ceea ce grupurile de ajutorare numesc o criză umanitară în teritoriu, în urma zilelor de bombardamente aeriene despre care autoritățile sanitare palestiniene din Gaza, administrată de Hamas, spun că au ucis peste 7.000 de palestinieni.

Aceasta a urmat unui atac șocant al sutelor de oameni înarmați din Hamas, care au năvălit în comunitățile israeliene din apropierea Fâșiei Gaza, ucigând 1.400 de persoane și târând în captivitate peste 200 de persoane. Hamas a legat întoarcerea ostaticilor de o încetare a focului în Gaza.

Îngrijorările legate de riscul unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu au crescut în ultimele zile, SUA trimițând mai multe mijloace militare în regiune, în timp ce Israelul a bombardat ținte din Gaza și susținători ai Hamas în Liban și Siria.

Liderii israelieni au promis să elimine Hamas, mișcarea islamistă care conduce Gaza din 2007, și să ucidă liderii și planificatorii atacului din 7 octombrie, fără a fi descurajați de apelurile agențiilor umanitare de a cruța populația civilă.

O mare parte din infrastructura din Gaza, care trăiește sub blocada impusă de Israel și Egipt din 2007, a fost distrusă de bombardamentele israeliene.

Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă timp de mai multe zile, ceea ce a paralizat instalațiile de tratament și i-a privat pe locuitorii din Gaza de apă proaspătă, în timp ce jumătate din stocul de locuințe a fost avariat și 20 000 de unități rezidențiale au fost distruse sau au devenit nelocuibile, potrivit biroului de presă al Hamas.

În timp ce Israelul continuă bombardamentele zilnice care au devastat zone întinse din această fâșie dens populată, palestinienii au declarat că au primit din nou avertismente militare israeliene de a se muta din nordul Gaza în sud pentru a evita cel mai mortal teatru de operațiuni din război.

Gaziștii spun că deplasarea spre sud rămâne extrem de riscantă pe fondul atacurilor aeriene și că zonele din sud au fost, de asemenea, bombardate.

Multe familii au refuzat să își părăsească locuințele, temându-se de o repetare a experienței războaielor anterioare cu Israelul, când palestinienii care și-au părăsit casele și pământurile nu s-au mai putut întoarce niciodată.

Frontul nordic

Din punct de vedere strategic, operațiunile din Gaza ar putea fi complicate de necesitatea de a proteja frontiera de nord a Israelului, unde forțele israeliene au fost angajate în zile de focuri de armă transfrontaliere sporadice în sudul Libanului și în Siria.

Israelul și aliatul său, Statele Unite, au avertizat gruparea militantă Hezbollah din Liban, susținută de Iran, să nu intervină, iar Washingtonul a trimis două portavioane în regiune pentru a întări mesajul.

Hamas, susținut de Iran, principalul inamic regional al Israelului, a avut la dispoziție ani de zile pentru a-și pregăti apărarea. De-a lungul anilor, Israelul a descoperit o rețea sofisticată de tuneluri, iar Hamas a tras rachete asupra Israelului de la lansarea atacului din 7 octombrie.

Sute de luptători și mulți comandanți au fost uciși, spune armata israeliană, dar cei care au rămas adăpostiți în tuneluri vor avea la dispoziție un peisaj urban ruinat pe care să-l folosească drept acoperire atunci când va începe bătălia.

Acum, pe lângă potențialele pierderi grele în rândul propriilor trupe, liderii israelieni se confruntă cu dilema ce trebuie să facă în legătură cu ostaticii, o problemă despre care armata spune că este tratată la cel mai înalt nivel al guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel