Istoricul salarial. Ce informații pot cere angajatorii în această chestiune

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Are sau nu angajatorul dreptul să solicite astfel de informații de la candidat?
Are sau nu angajatorul dreptul să solicite astfel de informații de la candidat?
Există, la nivel europeană, o Directivă care va trebui transpusă în următorii ani și în România și care clarifică foarte bine această chestiune. 

Este vorba despre Directiva (UE) 2023/970, care, în esență, își propune că consolideze principiul egalității de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între bărbați și femei, ceea ce face din transparența în privința salariilor unul din pilonii centrali.

„Pentru a întrerupe perpetuarea diferenței de remunerare între femei și bărbați care afectează în timp lucrătorii în mod individual, angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului și că procesele de recrutare sunt conduse în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, prevede directiva, care, în acest sens, obligă la o mică ajustare a modului în care sunt postate anunțurile de recrutare. De pildă, să pună în anunțul de angajare nivelul inițial de la care pleacă salariul și alte componente ale remunerației lunare - fie în sumă fixă, fie prin folosirea unui coridor de valori, care devine, astfel, un fel de teren de negociere.

„Angajatorilor nu ar trebui să li se permită să se intereseze sau să încerce în mod proactiv să obțină informații despre remunerația actuală sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de muncă”, arată directiva. Prevederea este scrisă imperativ în art. 5 din directivă, redat mai jos:

Interdicția vizează însă doar discuția angajatorului cu candidatul. Pentru că angajatorul poate afla un istoric salarial în orice alt mod. Unii angajatori procedează ca atare cu scopul de a evalua nivelul de experiență și competențele candidatului căruia ar dori să-i ofere un anumit post, de a stabili dacă oferta salarială propusă corespunde așteptărilor lor și de a face o comparație cu ceilalți angajați în aceeași poziție. Unele companii, spun specialiștii de resurse umane, pot considera că informațiile despre istoricul salarial pot furniza indicii despre performanța și potențialul unui candidat.

În UE, femeile sunt plătite în medie cu 13% mai puțin pe oră decât bărbații, arată datele Eurostat, diferența de remunerare între femei și bărbați fiind în scădere pe perioada 2011-2020, de la 16,2%. România se află spre coada clasamentului, doar că de data asta vorbim de un lucru bun - 2,4% ar fi diferența de remunerare între femei și bărbați, conform datelor Eurostat, pe ultimul loc fiind Luxemburg-ul, cu 0,7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel