Urmărește dezbaterea live

IT-iștii din sectorul public vor beneficia de aceleași facilitați fiscale precum cei din privat
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Veşti bune pentru IT-iștii din sectorul public.

Ministerul Finanțelor, alãturi de Ministerul Cercetãrii, Inovãrii și Digitalizãrii, Ministerul Muncii și Solidaritãții Sociale și Ministerul Educației au adoptat Ordinul comun privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, prin care și personalul din instituțiile publice care desfãșoarã astfel de activitãți beneficiazã de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor.

“Am reușit sã reparãm și sã uniformizãm aplicarea unei facilitãți fiscale de care mediul privat beneficia de multã vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic și valoare adãugatã mare în economia unei societãți. Discutãm despre digitalizarea administrației de atâta vreme, despre nevoia de întãrire a componentei IT din perspectiva augmentãrii atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc sã avem oameni bine plãtiți dacã vrem calitate și sper ca prin acest demers sã reușim sã diminuãm din plecãrile IT-iștilor buni din administrație și, totodatã, sã devenim un angajator competitiv.”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

„Aceastã inițiativã face dreptate pentru IT-iștii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceștia sã beneficieze de aceleași facilitãți precum cei care lucreazã pentru firme private. Este o chestiune care trena de multã vreme și le mulțumesc tuturor celor care au susținut aceastã mãsurã, care face parte dintr-un efort mai amplu de a atrage experți din sectorul IT&C în administrația publicã. România viitorului este România digitalã, iar un sector public puternic digitalizat înseamnã un stat prietenos cu cetãțeanul. Pentru toate acestea, e nevoie de resursã umanã de calitate în sectorul public, cu atât mai mult în ceea ce ține de transformarea digitalã a administrației.”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetãrii, Inovãrii și Digitalizãrii.

Funcțiile pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt: administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informaticã, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer de dezvoltare a produselor software.

Prevederile vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023 și se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii intrãrii în vigoare a ordinului. Ordinul este publicat în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel