Italia a majorat ținta de deficit bugetar pentru 2023 și 2024

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Colosseum
Colosseum
Perspectiva Guvernului italian asupra economiei nu este tocmai optimistă, după ce oficialii au revizuit în creștere ținta deficitului bugetar pentru anul în curs și pentru următorul an.

Guvernul Italiei a înrăutăţit estimările privind creşterea economiei în 2023 şi 2024, şi a majorat ţintele de deficit, în urma impactului stimulentelor fiscale şi a majorării dobânzilor, transmite Reuters.

Italia, care are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei ca procent din PIB din zona euro, este sub o atenţie tot mai mare din partea investitorilor, îngrijoraţi de slăbiciunea economiei şi derapajele fiscale.

Deteriorarea perspectivelor reprezintă o provocare pentru premierul Giorgia Meloni, care trebui să găsească soluţii pentru a finanţa reducerile de taxe promise în bugetul pe 2024, fără să rişte creşterea randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale italiene.

În Documentul economic şi financiar (DEF), care stabileşte obiectivele privind finanţele publice şi economia până în 2024, Trezoreria Italiei estimează o creştere a celei de-a treia economii a zonei euro de 0,8% anul acesta (faţă de un nivel de 1% previzionat în aprilie) şi de 1,2% anul viitor (de la un nivel de 1,5% prognozat în aprilie).

"Perspectivele au fost modificate în principal din cauza a doi factori: politica restrictivă a BCE şi războiul din Ucraina", le-a spus jurnaliştilor ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti.

De asemenea, Guvernul a majorat ţinta de deficit pentru 2023 la 5,3% din PIB, de la 4,5% din PIB, şi pentru 2024 la 4,3% din PIB, de la 3,7% din PIB.

Nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să rămână stabil, la aproximativ 140% din PIB până în 2026.

"Datoria s-a stabilizat semnificativ, deoarece de la 140,2% din PIB în 2023 ar trebui să ajungem la 139,6% din PIB în 2026", susţine Giorgetti.

Finanţele publice ale Italiei au fost afectate de stimulentele fiscale costisitoare acordate pentru îmbunătăţirea locuinţelor, estimate la un miliard de euro. Impactul acestor stimulente va deveni clar în următoarele zile, când Eurostat va emite reglementarea privind modul în care stimulentele sunt încadrate în conturile publice.

Perspectivele Italiei în 2024 sunt în mod special dificile după o serie de date economice slabe.

Datele publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (Istat) arată că avansul economiei Italiei din 2021 a fost mai mare decât s-a estimat iniţial, ceea ce redus deficitul şi a creat spaţiu fiscal pentru viitoarele ţinte bugetare ale Guvernului premierului Giorgia Meloni.

PIB-ul a urcat cu 8,3% în 2021, faţă de o creştere de 7% previzionată anterior. Astfel, deficitul bugetar din 2021 s-a redus la 8,8% din PIB, de la un nivel de 9% estimat anterior.

Reevaluarea reflectă includerea de noi date pentru a îmbunătăţi măsurarea PIB-ului pentru perioada excepţional de volatilă din timpul pandemiei. În ultimele săptămâni atât Spania cât şi Marea Britanie au revizuit în creştere datele privind evoluţia economiilor lor în anii precedenţi.

Schimbările oferă mai mult spaţiu fiscal coaliţiei aflată la guvernare în Italia, care încearcă reducerea deficitului bugetar, în condiţiile în care limita de 3% din PIB va fi impusă din nou de anul viitor în Uniunea Europeană.

Eforturile autorităţilor au fost afectate de creşterea mai lentă şi a modificărilor contabile, în urma stimulentelor fiscale. Unul dintre programe, numit Superbonus, care acordă stimulente generoase pentru economisirea energiei în urma îmbunătăţirii locuinţelor, se apropie de 100 miliarde de euro de când a fost lansat iniţial, în 2020.

De asemenea, datele Istat arată că în 2022 nivelul datoriei Italiei ca procent din PIB s-a situat la 141,6%, comparativ cu un nivel de 144,7% previzionat anterior. Şi creşterea economiei în 2022 a fost confirmată la 3,7%, iar deficitul bugetar a fost de asemenea confirmat la 8% din PIB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel