Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Măsura, bazată pe participarea voluntară, ar putea fi inclusă în planul bugetar aflat în dezbaterea clasei politice din Italia.
Ca o comparație: În timp ce în Franța, partidul ”Adunarea națională” a cerut abrogarea reformei pensiilor, cerând ca vârsta de pensisonare să fie de 62 de ani , în Italia premierul Giorgia Meloni ia în calcul creșterea vârstei de pensionare pentru funcționarii publici până la 70 de ani, după ce a apărat pensionarea după un stagiu de cotizare de 41 de ani de cotizare, fără să țină cont de vârstă.
Într-un interviu acordat săptămâna aceasta pentru ziarul Corriere della Serra, ministrul italian al serviciului public, Giovanni Zangrillo, a susținut că, într-adevăr, a discutat cu ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti despre „posibilitatea menținerii în activitate a funcționarilor publici până la 70 de ani. „Pe bază de voluntariat”, a subliniat oficialul. Plus bonusuri pentru această prelungire a carierei lor. Astăzi, a amintit ministrul, „angajații din sectorul de securitate și apărare se pensionează la 60 de ani, în timp ce toți ceilalți pleacă la 65 de ani cu cel puțin 42 de ani și nu mai știu câte luni de cotizare, sau la 67 de ani”.
„Transfer de competențe”
Dar, pentru funcționarii publici care acceptă să rămână în activitate până la 70 de ani, Guvernul italian are un program special. Mai precis, ei vor petrece anii suplimentari îndeplinind alte munci, axate pe îndrumarea și pregătirea cadrelor tinere, conform raportului tehnic al proiectului. ”Este un fel de predare a ștafetei, de încredințare a unei experiențe acumulate în ani, un transfer de competențe”, au explicat reprezentanții statului.
De altfel, Guvernul italian spune că vrea să angajeze 350.000 de tineri până în 2025, după cei 173.000 care din 2023, pentru a susține pensionarea a unui milion de oameni până în 2030. Această măsură de amânare a vârstei de retragere din activitate ar garanta „o povară socială mai mică” pentru stat, a explicat executivul transalpin.
Măsura se confruntă însă cu tirurile critice ale sindicatelor. „Mi se pare o nebunie pentru că ne confruntăm cu logica obișnuită, aceea de a folosi pensiile pentru a câștiga bani”, a criticat liderul Confederației Generale a Muncii (CGIL), Maurizio Landini. „Nu ne putem imagina să le cerem persoanelor care au împlinit vârsta de 67 de ani să rămână la locul de muncă, chiar dacă este prezentată ca o opțiune voluntară”, a adăugat secretarul general al Uniunii Muncii din Italia (UIL), Pierpaolo Bombardieri. Au dreptul și datoria să se bucure de pensionare după mulți ani de muncă și nu cred că regulile pot fi schimbate în timpul meciului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...