Ivazia Ucrainei. Polonezii cer activarea Articolului 4 al NATO
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Rusia a invadat Ucraina / Foto: captură video
Rusia a invadat Ucraina / Foto: captură video
Polonia a cerut, joi dimineaţă, activarea Articolului 4 al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO), care prevede organizarea urgentă de consultări, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei.

"Acum câteva secunde, ambasadorul Poloniei la Bruxelles a transmis o cerere adresată secretarului general NATO, alături de un grup de stat aliate", în sensul activării Articolului 4, a declarat Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, conform cotidianului Le Figaro.

Articolul 4 al Tratatului NATO prevede întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Cererea Poloniei este susţinută de Estonia, Lituania şi Letonia. "Invazia rusă în Ucraina este un pericol pentru întreaga Europă, pentru întreaga lume, pentru toate statele membre NATO. Sunt necesare consultări pentru consolidarea securităţii aliaţilor din NATO, pentru măsuri suplimentare de apărare. Cea mai eficientă ripostă la agresiunea Rusiei este unitatea", a declarat premierul Estoniei, Kaja Kallas, potrivit CNN.

Premierul Ciucă a convocat task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina

Anterior Polonia aşteapta o decizie pentru întărirea flancului estic al NATO după ce forţele ruse au invadat Ucraina, a declarat joi un purtător de cuvânt al guvernului polonez, potrivit Reuters.

"Acum este momentul ca flancul estic al NATO să fie întărit. Ne aşteptăm să fie luate astfel de decizii", a spus Piotr Muller.

El a mai precizat că misiunile diplomatice ale Poloniei în Ucraina vor rămâne deschise "cât de mult timp posibil".

Rusia a lansat joi dimineaţă o operaţiune militară la scară mare împotriva Ucrainei, sub pretextul de a apăra persoanele de "abuzuri" şi "genocid" din partea guvernului ucrainean. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel