Johnson & Johnson oferă 9 miliarde de dolari pentru a scăpa de acuzații

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un produs care i-a dat mari bătăi de cap
Un produs care i-a dat mari bătăi de cap
Laboratorul american este suspectat că a vândut talc cu conținut de azbest, produs despre care se spune că ar fi responsabil de apariția cancerului ovarian la femeile care l-au folosit.

Consecințele reale ale acestui produs sunt în plină dezabatere, dar Johnson & Johnson vrea să pună capăt tuturor discuțiilor. Gigantul farmaceutic american a propus un acord de 8,9 miliarde de dolari pentru a scăpa de numeroasele procese intentate împotriva lui în America de Nord, în legătură cu vânzarea respectivei pudre de talc. Anunțul a avut efect imediat la bursele de la Wall Street, unde acțiunile companiei americane au crescut, în primele ore de tranzacționare, cu peste 3%, la 163,35 dolari.

Potrivit unei declarații a companiei, înțelegerea, care necesită încă aprobarea instanței, "va rezolva în mod corect și eficient toate plângerile" potrivit cărora talcul său conține azbest și provoacă cancer ovarian. Compania spune că peste 60.000 dintre reclamanți au fost de acord cu o asemenea finalizare. 

Acordul, care poate fi plătit pe perioadă de 25 de ani, este menit să "închidă toate reclamațiile prezente și viitoare privind talcul". "Compania continuă să creadă că aceste revendicări sunt nefondate și lipsite de merite științifice", a declarat un oficial juridic al J & J. Dar acordul va permite "reclamanților să fie despăgubiți în timp util".

O retragere de pe rafturile nord-americane

În iunie 2021, după ani de litigii, Johnson & Johnson a fost în cele din urmă obligată să plătească daune de 2,1 miliarde de dolari. O curte de apel din Missouri a constatat că societatea a "vândut cu bună știință consumatorilor produse care conțineau azbest", provocând "suferințe fizice, psihice și emoționale grave".

Deși și-a susținut nevinovăția, Johnson & Johnson a anunțat în mai 2020 că va înceta să mai vândă pudra de talc în Statele Unite și Canada, unde vânzările au scăzut din cauza schimbării obiceiurilor și a neîncrederii în acest produs. O analiză a studiilor, publicată în ianuarie 2020 și care a implicat 250.000 de femei din SUA, nu găsise nicio legătură statistică între utilizarea talcului pe organele genitale și riscul de cancer ovarian.

Preocupări de lungă durată

Patru din zece femei din SUA, în special cele mai în vârstă, au folosit pudra de talc pentru a absorbi umezeala și mirosul, fie prin aplicarea directă pe organele genitale, fie prin aplicarea acesteia pe lenjeria de corp, pe un tampon sau pe o diafragmă.

În anii 1970, au apărut îngrijorări cu privire la contaminarea talcului cu azbest, care este adesea de natură apropiată de mineralele folosite pentru a produce talc. Apoi, studiile au arătat un risc mai mare de cancer ovarian la utilizatoarele de talc, despre care se bănuia că ajunge la ovare prin vagin și uter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...


pixel