Jurnaliștii ajutați sau înlocuiți de roboți? Care este pericolul

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Experții spun că, deocamdată, pericolul nu a prea mare
Experții spun că, deocamdată, pericolul nu a prea mare
Sistemul Cyborg își ajută ”colegii” jurnaliști de la agenția Bloomberg să realizeze analize financiare și poate rapid formula o știre bazată pe importante fapte și cifre. Lucrează fără pauze și fără să se plângă. Reporterii ar trebui să se simtă amenințați de roboți?

Roboții în mass-media nu mai sunt, desigur, o noutate. Ei sunt folosiți cu succes inclusiv pentru transmisiunile sportive. Cei de la The Associated Press au învățat inteligența artificială să comenteze meciurile de baseball și să anunțe cele mai noi informații pentru utilizatorii care nu pot urmări în direct confruntările de pe teren. 

Iar redacția cotidianului Washington Post are încă din 2016 un robot care s-a ocupat de Jocurile Olimpice, dar și de alegerile prezidențiale din Statele Unite. 

Echipele de redacție ale versiunii australiene a publicației The Guardian dispun din 2019 de roboți pentru scrierea de articole. Inteligența artificială prelucrează un volum uriaș de date și, pe baza lor, elaborează texte-șablon, prelucrate apoi de redactor. Iar chinezii agenției de presă Xinhua au ”angajat” prezentatori roboți pentru edițiile de noapte. 

Citește și Muncitorii au dispărut complet din această uzină. Au rămas roboții

Sunt, desigur, și exemple negative de utilizare a jurnaliștilor-roboți. După numai câteva zile de ”muncă”, un sistem de inteligență artificială de la Microsoft a încurcat fotografiile membrilor unei formații, publicând pe prima pagină a publicației unde lucra imagini incorecte. Pentru greșeala mașinii au fost însă trași la răspundere oamenii. 

Deci, pot roboții să-i înlocuiască pe jurnaliști? NU, afirmă la unison analiștii! Tehnologia nu a atins încă nivelul necesar pentru așa ceva. Inteligența artificială poate fi învățată să execute anumite sarcini - să scrie rapoarte financiare, să preia informații de pe alte surse, să comenteze anumite evenimente după algoritmi dinainte elaborați sau să citească un text, cum se întâmplă în China. Dar un asemenea ”jurnalist” nu va putea, cel puțin încă trei decenii de acum înainte, să elaboreze o analiză de calitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Warren Buffett
Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai

pixel