Kenya vrea să răscumpere o parte din obligațiunile internaționale și se îngroapă tot mai mult în datorii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Kenya
Kenya
Kenya plănuiește să cumpere înapoi până la un sfert dintre obligațiunile sale internaționale în valoare de 2 miliarde de dolari, care ajung la scadență în 2024, după ce va obține noi împrumuturi, a declarat guvernatorul băncii centrale, Kamau Thugge.

Țara se află în discuții pentru a împrumuta între 500 de milioane și 1 miliard de dolari de la două bănci regionale, anume Trade & Development Bank și African Export-Import Bank, a declarat Thugge într-un interviu în marja întâlnirilor Băncii Mondiale și FMI din Marrakech, arată Reuters.

"Am folosi o parte din aceasta pentru răscumpărare, pentru gestionarea datoriei, iar restul ar fi pentru susținerea bugetului", a spus Thugge, care a declarat mai devreme în acest lună că Kenya se aștepta să "diminueze progresiv datoria Eurobond".

Abordarea Kenyei pentru rambursarea obligațiunilor de 2 miliarde de dolari cu scadența în 2024 este urmărită cu atenție de investitorii străini, având în vedere plățile crescânde ale datoriei, deprecierea monedei și creșterea semnificativă a randamentelor obligațiunilor, care au exclus multe țări în curs de dezvoltare de pe piețele de capital internaționale.

Thugge a declarat că Kenya se află și în discuții cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru o mărire a programului său de împrumut, care va trece prin a șasea revizuire în noiembrie, și cu Banca Mondială pentru a adăuga la împrumut 750 de milioane de dolari în martie.

Dacă Kenya va continua să nu poată emite noi obligațiuni internaționale și va trebui să ramburseze cei 2 miliarde de dolari din rezervele sale de valută străină, acestea vor ajunge la aproximativ 7 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii iunie 2024, a declarat Thugge.

Până la data de 5 octombrie, banca centrală a declarat că avea 6,9 miliarde de dolari în rezerve valutare utilizabile, suficiente pentru a acoperi aproximativ 3,7 luni de importuri.

Banca centrală a menținut rata sa principală de dobândă la 10,5% pe 3 octombrie. Inflația a crescut la 6,8% în septembrie față de 6,7% în luna precedentă, după ce a scăzut sub 7,5% în iunie pentru prima dată în an.

"Avem încă presiuni asupra ratei de schimb, așa că am dori să menținem măcar ratele de dobândă la nivelul actual pentru o perioadă de timp," a spus Thugge, refuzând să precizeze un interval de timp.

Dacă inflația depășește 7,5%, a adăugat el, "vom lua măsuri pentru a aborda această situație".

Cu toate presiunile datoriei Kenyei, economia este așteptată să crească cu 5,5% în acest an și în jur de 6% în 2024, conform lui Thugge, peste prognozele FMI pentru Africa Subsahariană de 3,3% și 4%, respectiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com

Producţia industrială a României, în scădere

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...

Analistul economic Adrian Negrescu
Dolari
Foto: Freepik.com
Donald Trump
Sebastian Burduja
Xi Jinping / Sursa: flickr.com
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Foto: Freepik.com
Atenție la contract / FOTO: Freepik

Cine poate primi indemnizație de șomaj: Condițiile legale

Indemnizația de șomaj nu este garantată pentru toți...

Consultanți fiscali / Foto: Freepik

ANAF greșește cu dobânzile? Consultanții fiscali zic că da

CCF cere clarificări urgente din partea autorităților...

Știrile dimineții
Cumparaturi
Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina
Tremoficare
Gazprom / Foto: Gazprom
Oil Terminal
Federal Trade Commission
Inteligență artificială / Freepik

E oficial: AI-ul vorbește ca un om și te face să-l crezi

Un nou pas istoric în evoluția inteligenței artificiale:...

Bursă
Antenă / Foto: Freepik
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sediul Unicredit din Milano / Foto: Guilhem Vellut / Flickr
Factură energie
Vânzarea imobilelor / Foto: Freepik
CEC Bank

pixel