Kenya vrea să răscumpere o parte din obligațiunile internaționale și se îngroapă tot mai mult în datorii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Kenya
Kenya
Kenya plănuiește să cumpere înapoi până la un sfert dintre obligațiunile sale internaționale în valoare de 2 miliarde de dolari, care ajung la scadență în 2024, după ce va obține noi împrumuturi, a declarat guvernatorul băncii centrale, Kamau Thugge.

Țara se află în discuții pentru a împrumuta între 500 de milioane și 1 miliard de dolari de la două bănci regionale, anume Trade & Development Bank și African Export-Import Bank, a declarat Thugge într-un interviu în marja întâlnirilor Băncii Mondiale și FMI din Marrakech, arată Reuters.

"Am folosi o parte din aceasta pentru răscumpărare, pentru gestionarea datoriei, iar restul ar fi pentru susținerea bugetului", a spus Thugge, care a declarat mai devreme în acest lună că Kenya se aștepta să "diminueze progresiv datoria Eurobond".

Abordarea Kenyei pentru rambursarea obligațiunilor de 2 miliarde de dolari cu scadența în 2024 este urmărită cu atenție de investitorii străini, având în vedere plățile crescânde ale datoriei, deprecierea monedei și creșterea semnificativă a randamentelor obligațiunilor, care au exclus multe țări în curs de dezvoltare de pe piețele de capital internaționale.

Thugge a declarat că Kenya se află și în discuții cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru o mărire a programului său de împrumut, care va trece prin a șasea revizuire în noiembrie, și cu Banca Mondială pentru a adăuga la împrumut 750 de milioane de dolari în martie.

Dacă Kenya va continua să nu poată emite noi obligațiuni internaționale și va trebui să ramburseze cei 2 miliarde de dolari din rezervele sale de valută străină, acestea vor ajunge la aproximativ 7 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii iunie 2024, a declarat Thugge.

Până la data de 5 octombrie, banca centrală a declarat că avea 6,9 miliarde de dolari în rezerve valutare utilizabile, suficiente pentru a acoperi aproximativ 3,7 luni de importuri.

Banca centrală a menținut rata sa principală de dobândă la 10,5% pe 3 octombrie. Inflația a crescut la 6,8% în septembrie față de 6,7% în luna precedentă, după ce a scăzut sub 7,5% în iunie pentru prima dată în an.

"Avem încă presiuni asupra ratei de schimb, așa că am dori să menținem măcar ratele de dobândă la nivelul actual pentru o perioadă de timp," a spus Thugge, refuzând să precizeze un interval de timp.

Dacă inflația depășește 7,5%, a adăugat el, "vom lua măsuri pentru a aborda această situație".

Cu toate presiunile datoriei Kenyei, economia este așteptată să crească cu 5,5% în acest an și în jur de 6% în 2024, conform lui Thugge, peste prognozele FMI pentru Africa Subsahariană de 3,3% și 4%, respectiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel