La cât va ajunge pensia minimă garantată începând din 1 ianuarie 2023
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O valoare pe care trebuie să o știe toți pensionarii
O valoare pe care trebuie să o știe toți pensionarii
Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul deja celebrei Ordonanțe de Urgență prin care sunt majorare veniturilor românilor, în special a celor vulnerabili. 

Documentul prezintă în detaliu toate măsurile prevăzute pentru 2023, de la creșterea punctului de pensie, la ajutoarele acordate de stat pentru persoanele cu venituri mici, inclusiv la plata facturilor la energie. 

În privința pensiilor, având în vedere că, din prima zi a anului viitor, punctul de pensie se va majora cu peste 10%, conform documentului lansat în dezbatere și care, pentru a intra în vigoare, trebuie adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial, astfel că pensia minimă garantată va ajunge la 1.125 de lei.

Proiectul de OUG pus în dezbatere acum la Finanțe stabilește că punctul de pensie ajunge de la 1 ianuarie la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Cât despre indemnizația socială pentru pensionari (așa-zisa pensie minimă garantată) va fi de 1.125 de lei, de la 1 ianuarie.

Proiectul de față cuprinde mai multe măsuri ce vizează pensionarii față de cele anterior prezentate, printre care și un sprijin destinat celor cu pensii mici, ce va fi acordat între 600 și 800 de lei. Reamintim că și în 2022, pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei au primit de la stat, în luna iulie, un ajutor financiar unic în valoare de 700 de lei.

Aceste măsuri sunt necesare, spunea premierul săptămâna trecută, deoarece “perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută”.

Citește și Majorarea pensiilor militare. Procentele cu care cresc de la 1 ianuarie

Printre veniturile care vor crește de la 1 ianuarie se numără și pensiile militarilor. Noua ordonanță prevede că pensiile militarilor vor crește diferențiat, astfel că nu se aplică unitar același procent.

Așadar, creșterea pensiilor militarilor este prevăzută în următoarele paragrafe:

”Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2023, pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute recalculate, stabilite și/sau actualizate, după caz, potrivit prevederilor Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 31.12.2017, și indexate ulterior, în conformitate cu legislația în vigoare, aflate în plată la 31 decembrie 2022, se indexează din oficiu, astfel ... Citește mai departe AICI

Citește și Dreptul la alocaţia de stat. O nouă propunere care vine în ajutorul românilor

Concret, este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii. Un document prin care se dorește ca de acest ajutor părinții să beneficieze de mai mulți bani încă din prima zi de viață a micuțului, nu din luna următoare, cum este acum. 

”Având în vedere că toţi copiii din România au dreptul la alocaţia de stat pentru copii conform Constituţiei, fără ca Legea fundamentală să menţioneze momentul la care acest drept se naşte, subînţelegându-se deci că acest drept aparţine copiilor de la naştere, nu de la un moment aleatoriu stabilit prin legi subsecvente, propunem modificarea art. 6 alin. (4), astfel încât dreptul la alocaţia de stat pentru copii să se stabilească încă din prima zi de naştere a copilului, iar copiii să beneficieze de alocaţia obligatorie de stat, conform art. 49 din Constituţia României încă din prima zi de naştere, în momentul de faţă. Legea nr. 61/1993 prevede la art. 6, alin. 4, că „dreptul la alocaţia de statpentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”. Beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani consistentă, care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective”, se arată în expunerea de motive atașată proiectului de act normativ. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel