Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Majoritatea românilor consideră că salariile sunt mai mari în companiile private, 76% dintre angajații care câștigă peste 12.000 de lei pe lună fiind încadrați în acest sector. De asemenea, tinerii predomină în companiile private, având în vedere că 82% dintre respondenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani activând în acest sector, arată studiul.
“Din totalul de 1.205 de respondenți care lucrează în sectorul privat, 61% nu și-ar dori să lucreze în sectorul public. Românii nu își doresc să lucreze la stat pentru că în sectorul privat nu doar că beneficiază de salarii mai mari, dar se simt și mai apreciați de angajatori și mai motivați să își depășească limitele profesionale, comparativ cu angajații din sectorul public. Totodată, sectorul privat angajează mai mulți tineri decât sectorul public. Însă, în ambele cazuri, indiferent unde lucrează, cea mai mare temere a angajaților este aceea de a nu mai avea timp pentru viața personală, ceea ce ar trebui să ridice un mare semn de întrebare”, punctează Bogdan-Costin Fârşirotu, preşedintele Centrului de Formare APSAP și fondatorul platformei www.cursuri-functionari.ro.
Conform datelor oferite de Balanța Forței de Muncă de la 1 ianuarie 2022, populația ocupată civilă era de 7,6 milioane persoane, dintre care 5,5 milioane erau salariați. Majoritatea salariaților, adică peste 3,5 milioane de salariați lucrau în sectorul serviciilor. De asemenea, peste 1,85 milioane de persoane activau în domeniul construcțiilor.
Din rezultatele studiului realizat de Centrul de Formare APSAP reiese faptul că salariile mai mari sunt câștigate majoritar de cei din sectorul privat. Spre exemplu, din totalul persoanelor care câștigă peste 12.000 lei, 76% sunt din sectorul privat. Situații similare sunt înregistrate și în cazul intervalelor de salariu 10.000-12.000 lei (55% din privat și 45% din public), iar la intervalul 7.500-10.000 lei, 52% sunt din sectorul privat și 48% din sectorul public.
De asemenea, în ceea ce privește investiția în materie digitală, în sectorul privat 23% dintre respondenți consideră că organizația din care fac parte investește considerabil în acest aspect, față de 20% în sectorul public.
În sectorul public, 75,5% dintre persoane afirmă faptul că lucrează în domeniul studiilor finalizate. În schimb, în sectorul privat mai puține persoane pot afirma acest lucru, respectiv 54,5% dintre respondenți.
În sectorul public, majoritatea respondenților afirmă că au studii de masterat, reprezentând 51% comparativ cu 36% în sectorul privat. În sectorul privat, majoritatea persoanelor au studii de licență, cu un procent de 49%, față de 39% în sectorul public. Acest aspect nu este unul negativ deoarece sectorul privat angajează un număr mai mare de tineri comparativ cu sectorul public. În acest fel, tinerii nu doar că își dezvoltă experiența profesională, dar se simt, de asemenea, apreciați și valorizați.
În ceea ce privește vârsta, în sectorul public, majoritatea persoanelor sunt de vârstă mai înaintată. De exemplu, 54% dintre persoanele din categoria de vârstă 46-55 ani și 53% dintre cele din categoria 56-65 ani lucrează în sectorul public. În contrast, în sectorul privat predomină tinerii: 82% au vârsta între 18 și 25 ani, iar 75% au vârsta între 26 și 35 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...