Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Grupaj de știri.
”O societate în care cetățenii sunt amenințați de faliment din cauză că statul nu își onorează obligațiile nu poate fi o societate echitabilă”, se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de patru parlamentari UDMR. Aceștia susțin că instituțiile publice amână cu anii plata unor obligații față de mediul privat invocând legislația care le interzice efectuarea plăților dincolo de bugetele aprobate și interdicția de a afecta cheltuielile de funcționare și pentru salarii.
Proiectul prevede ca instituțiilor publice să li se aloce un buget distinct pentru achitarea creanțelor. În cazul în care acesta se dovedește insuficient, instituțiile sunt obligate să raporteze necesarul de fonduri Ministerului de Finanțe astfel încât acesta să asigure banii necesari la rectificările bugetare, astfel încât să fie respectat termenul de plată de cel mult șase luni de la primirea somației. În plus, creanțele neplătite la timp vor genera dobândă, după modelul prin care ANAF încasează dobânzi de la contribuabilii cu dificultăți financiare care nu-și achită obligațiile la timp.
Citește și: Ministerul de Finanțe dorește mai degrabă bonusuri pentru conformarea voluntară, decât ștergerea datoriilor
Dacă plata de către o instituție publică nu se face în șase luni, obligația achitării creanțelor revine Ministerului Finanțelor Publice. Dacă nici acesta nu achită banii, creditorul va putea cere instanței fie diminuarea obligațiilor sale fiscale până la stingerea creanței, fie executarea silită a MFP.
Ideea restabilirii echilibrului între stat și contribuabil prin impunerea aceluiași regim al obligațiilor de plată pentru instituțiile publice nu este nouă, însă este pentru prima dată când un proiect de lege pe această temă ajunge atât de aproape de adoptare. Inițial, ideea a apărut în vremea guvernării PDL când s-a constatat că nu doar criza economică falimenta companiile, ci și statul care nu-și plătea datoriile. Totuși, nu s-a ajuns la legiferarea obligației statului de a-și plăti datoriile la timp. Un proiect inițiat de liberali nu a avut succesul scontat în timpul guvernării Cioloș. În schimb, proiectul UDMR i-a convins pe senatori să-l voteze în pofida punctului de vedere negativ venit de la Guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...