Ședință de Guvern, 14 mai. Decizii importante privind banii românilor
Proiectele de acte normative...
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a subliniat că lupta pentru controlul creşterii preţurilor încă nu s-a încheiat, exprimându-şi încrederea că inflaţia poate să revină la obiectivul de 2%. Aceasta a fost declarat într-un interviu acordat postului de televiziune elen Antenna TV, în cadrul reuniunii BCE desfăşurate la Atena, unde se aştepta ca banca să anunţe o pauză în majorarea dobânzilor.
Lagarde a subliniat că BCE trebuie să fie vigilentă în monitorizarea riscurilor, inclusiv posibilele creşteri ale preţurilor la petrol în urma conflictului din Orientul Mijlociu. Totuşi, ea a exprimat încredere că banca este pe drumul corect pentru a aduce inflaţia la nivelul de 2%. De asemenea, a menţionat că BCE urmăreşte cu atenţie evoluţia preţurilor petrolului şi impactul asupra inflaţiei în contextul conflictului din Orientul Mijlociu.
Se avertizează că o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea determina preţul barilului de ţiţei să depăşească pragul de 100 de dolari. În luna septembrie, BCE a estimat că preţul barilului de ţiţei va fi în jur de 82,7 dolari în acest an, urmând să scadă la 77,9 dolari în 2025, când se prevede că inflaţia va reveni la 2%.
Lagarde a evidenţiat importanţa monitorizării cu atenţie a regiunii Orientului Mijlociu, unde există un trafic intens de petrol, ţări producătoare de ţiţei şi unde pot apărea impacte directe sau indirecte asupra încrederii, un aspect deosebit de important.
Conform datelor preliminare ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la 4,3% în septembrie, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Acest lucru a fost atribuit succesului politicii monetare a BCE în reducerea preţurilor, deşi creşterea economică a fost afectată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectele de acte normative...
Bursa de Valori Bucureşti...
Ministrul Burduja a salutat...
Parteneriat strategic pentru...
Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...
Leul dă semne de stabilitate și...
Investiția, dezvăluită de...
Majoritatea republicană din...
Decizia vine în contextul...
Premierul interimar Cătălin...
China relaxează controlul...
Analistul economic Adrian...
Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...
La Bursa Metalelor de la...
Marți, șaptesprezece fonduri de...
Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...
Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...
Piața monetară din România a...
România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...
ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...
România face un pas decisiv...
Dolarul încetinește ușor după...
Curtea de Conturi a finalizat...