Laurențiu Urluescu (AFEER): Metoda de plafonare din România a fost cea mai ciudată din toată Europa
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Laurențiu Urluescu AFEER
Laurențiu Urluescu AFEER
EXCLUSIV
Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), a fost prezent astăzi în studioul DCNews pentru a vorbi despre piața de energie din România și cum ar fi trebuit să fie reglementate prețurile până acum. 

O întrebare la care invitatul emisiunii ”Totul despre bani” a răspuns este cum ar fi trebuit să fie făcută de fapt plafonarea la energie în țara noastră și cum arată aceasta față de cea din țările vecine, în contextul în care consumatorii români se pregătesc pentru liberalizarea acestei piețe, care va intra în vigoare din aprilie 2025.

”Putea fi făcută mai simplu și mai ușor de înțeles atât pentru consumatori, cât și pentru ceilalți actori din piață dar și mai ușor de implementat. Metoda de plafonare din România a fost cea mai ciudată din toată Europa, cu foarte multe artificii și OZN-uri. De exemplu furnizorii trebuie să strângă date privind clienții, dacă sunt familii monoparentale sau câți copii au în familie, pentru a beneficia de anumite tipuri de tarife, ceea ce nu a fost în altă parte în Europa.”

 

Cât plătim pentru energie din prețul unei facturi

Președintele AFEER este de părere că aceste plafonări ar fi trebuit făcute luând în calcul scutirea unor taxe pe care le plătesc furnizorii, componente ale facturii care reprezintă cea mai mare parte din valoarea unei facturi.

”În acel moment, când prețul gazelor a luat-o razna și a tras după el prețul energiei electrice, noi, ca asociație, am informat și am sprijinit pentru a se lua măsuri pentru protecția consumatorului la acea volatilitate de prețuri. Propunerile noastre au fost mult mai simple ... una dintre propuneri era scutirea sau amânarea unor componente ale facturilor. În momentul de față energia este undeva între 10% și 45% din factura finală, restul sunt alte tarife și taxe pe care furnizorii trebuie să le colecteze pentru terți.

Puteau să umble pe acel segment, sunt atâtea tarife care puteau fi amânate la plată. Acestea au fost propunerile noastre dar legiuitorii au dorit altceva. Legislația primară de plafonare s-a schimbat de vreo douăzeci de ori. În plus s-au mai schimbat și reglementările secundare, de vreo cincizeci de ori. Legislația a fost neclară iar toate aceste schimbări înseamnă investiții în sisteme informatice pentru că noi, pentru că la fiecare schimbare de reglementare înseamnă o reactualizare de sistem informatic”, a conchis Laurențiu Urluescu.

 

Înștiințare pentru consumatori

Autoritatea de reglementare va face o campanie de informare cu privire la încheierea perioadei de plafonare a preţurilor la energie, la 31 martie 2025, a anunțat luni preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), George Niculescu. Potrivit acestuia, ANRE va obliga furnizorii să pună la dispoziţia consumatorilor, cu cinci luni înainte, informaţii despre preţurile la energie.

 

VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

S-au împărțit bani / FOTO: Freepik
Pentru diferite nevoi

A fost majorat bugetul asigurărilor sociale de stat

Prin Ordonanță de urgență a fost rectifict bugetul...

Sedinta de Guvern

Rectificarea bugetară, aprobată de Guvern

La Palatul Victoria a avut loc, luni, ședință de Guvern.

Consiliul Fiscal critică modul în care a fost construit bugetul

Consiliul Fiscal: Bugetul public are hibe de construcţie

Deficitul bugetar cash va fi în jur de 8% din PIB în...

Lei / sursa foto: Freepik.com
Sedinta de Guvern
Ingineri / FOTO: Freepik

Economoia Chinei, la un pas de o nouă criză? Ce se întâmplă

Este vorba de pierderi uriașe înregistrate într-un...

Agricultura / sursa foto: Freepik.com
BVB
Retail online / sursa foto: Freepik.com
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Montare cip / sursa foto: Freepik.com
Wall Street. Foto: Pexels.com
Austria

Gazul rusesc, o încercare grea pentru noul guvern austriac

Guvernul care va prelua puterea în Austria după...

Avion Boeing / FOTO: Unsplash

Greenpeace, protest pe șantierul proiectului Neptun Deep

Activişii Greenpeace protestează pe șantierul...

Londra / FOTO: Freepik
SpaceX
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
Doi fermieri stau pe un tractor / Foto: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Cereale / Sursa: Freepik.com
Mina / sursa: Freepik.com
Foto: Pexels.com

India investighează Netflix, iar acuzaţiile sunt grave

India investighează practicile de afaceri ale...

Sediu al ANAF / Foto: Oana Pavelescu

pixel