Legalizarea morții asistate, votată în Franţa. Macron: Este un pas important

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Freepik.com
Freepik.com
Adunarea Națională a Franței a adoptat marți un proiect de lege ce prevede legalizarea morții asistate, marcând un moment istoric în drumul spre recunoașterea dreptului persoanelor aflate în suferință terminală de a-și încheia viața în mod demn, transmite Reuters.

Textul urmează să fie examinat de Senat, iar deși votul final rămâne departe, adoptarea sa este considerată probabilă. Potrivit sondajelor, peste 90% dintre francezi susțin legalizarea acestei practici în cazurile de boli incurabile sau suferințe imposibil de tratat.

„Este un pas important”, a comentat președintele Emmanuel Macron, salutând votul din Adunarea Națională, unde proiectul a fost aprobat cu 305 voturi pentru și 199 împotrivă.

Noua legislație ar permite oricărei persoane de peste 18 ani, cetățean francez, care suferă de o boală gravă, incurabilă, în stadiu avansat sau terminal, să solicite moartea asistată. Condiția esențială este ca suferința să fie constantă, de natură fizică sau psihologică, și să nu poată fi ameliorată. Totuși, suferința exclusiv psihologică nu va fi considerată suficientă pentru a autoriza procedura.

Pacientul va putea să își administreze singur doza letală sau, dacă este incapabil fizic, aceasta va putea fi administrată de un profesionist medical acreditat. Personalul medical are dreptul să refuze participarea din motive de conștiință. În schimb, obstrucționarea dreptului unei persoane de a apela la moarte asistată poate atrage o pedeapsă de până la doi ani de închisoare și o amendă de 30.000 de euro.

Franța se aliniază astfel unui curent tot mai prezent în Europa. În noiembrie 2024, parlamentarii britanici au votat în favoarea legalizării morții asistate, iar în martie 2025, Insula Man a devenit primul teritoriu din insulele britanice care a adoptat o astfel de lege.

„Franța este una dintre ultimele țări din Europa de Vest care legiferează în acest domeniu”, a declarat pentru Reuters deputatul de stânga Olivier Falorni, susținător al proiectului. „Ne aflăm într-un proces global... Franța e în urmă și sper să recupereze cu propriul său model.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...


pixel