Lege specială privind pensiile notarilor publici. Principalele prevederi
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cine poate fi considerat asigurat
Cine poate fi considerat asigurat
Textul Legii privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România a apărut deja în Monitorul Oficial. În următoarele 60 de zile ar urma să fie elborate și aprobate Statutul și Regulamentul de organizare și funcționare ale Casei de pensii, prin hotărâre a Consiliului Uniunii.

În acest sens, actul normativ precizează că dreptul la pensie și alte prestații de asigurări sociale, pentru notarii publici și urmașii acestora, se exercită în condițiile acestui act normativ, prin sistemul propriu de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, gestionat de Casa de Pensii a Notarilor Publici din România.

Potrivit legii în discuție, Casa de pensii funcționează sub autoritatea Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, în sistemul propriu, asigurații, adică notarii publici în funcție, membri ai Uniunii, având obligația de a plăti contribuții și au dreptul să beneficieze de prestații de asigurări sociale, în condițiile prezentei legi, ale Statutului Casei de pensii și ale regulamentelor proprii.

Citește și Adrian Câciu. Cum să-i protejăm pe români în țara lor

Totodată, notarii publici în funcție, membri ai Uniunii, care contribuie la sistemul propriu, sunt asigurați obligatoriu în condițiile prezentei legi, ale Statutului Casei de pensii și ale regulamentelor proprii. În ceea ce privește perioada de contribuție, aceasta reprezintă intervalul de timp pentru care asigurații au datorat și au plătit contribuții la sistemul propriu, în condițiile prezentei legi, ale Statutului Casei de pensii și ale regulamentelor proprii.

Important este faptul că, pe perioada în care au contribuit la sistemul propriu, asigurații nu pot beneficia simultan de mai multe prestații de asigurări sociale reglementate de prezenta lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel