Legea offshore. Circul din Parlament, o miză de 13,5 miliarde de dolari

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Contactat de DCBusiness, deputatul UDMR, Szabo Odon, a declarat că formaţiunea maghiară nu poate fi de acord ca statul român să primească doar redevenţa din exploatarea gazelor. În opinia acestuia, legea offshore nu este finalizată și marți încep discuțiile în Comisiile de Specialitate ale Camerei Deputațiilor. 

În timp ce PSD a anunțat să Legea offshore este finalizată, parlamentarii ALDE, USR și UDMR susțin că este departe de a fi așa. Numai că, până acum doar cei de la UMDR și USR au adus amendamente legii care a fost retrimisă de președintele Klaus Iohannis spre reexaminare Parlamentului. 

În timp ce USR a militat pentru protejarea mediului, parlamentarii UDMR au adus amendamente în ceea ce privește valoarea redevenței și modalitatea de cheltuire a ei. Pe de altă parte, aleșii ALDE spun la TV că nu sunt de acord cu legea, dar aceștia nu au adus niciun amendament legii offshore în Comisiile Parlamentare. 

„Grupul parlamentar al UDMR sprijină adoptarea unei legi echilibrate din punct de vedere al câştigurilor financiare atât pentru statul român cât şi pentru concesionar. Considerăm normal ca investitorilor să le asigurăm un climat stabil şi predictibil pe un orizont rezonabil de timp, dar la fel de normal considerăm că statului român şi implicit fiecărui cetăţean al acestei ţări i se cuvine un beneficiu just pentru resursele subsolului. Nu putem fi de acord cu varianta iniţială a proiectului de lege, prin care statului român îi revenea numai redevenţa din exploatarea bogăţiilor din Marea Neagră, varianta agreată de investitori”, a declarat deputatul UDMR Benedek Zacharie, în plen, în prezenţa ministrului Energiei, Anton Anton, în cadrul unor dezbateri legate de legea offshore la Ora Guvernului.

UDMR: Banii din redevențe să fie investiți în rețeaua națională de gaze naturale

Din punctul de vedere al UDMR extinderea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale la o proporţie cât mai ridicată a populaţiei este obligatorie. "În prezent în ciuda resurselor existente în ciuda istoriei îndelungate exploatării gazelor naturale totuşi abia 33% din populaţie are acces la această sursă de energie, adică 2,5 milioane de gospodării din cele aproximativ 8 milioane. Există ţări în Uniunea Europeană în care un procent de 80% din populaţie are acces la gazele naturale fără ca aceste state să dispună de resurse comparabile cu ale României. Tocmai de aceea amendamentul nostru are ca scop finanţarea proiectelor de construire sau extindere a sistemelor locale de distribuţie a gazelor naturale din sumele încasate în urma exploatărilor din Marea Neagră”, a precizat deputatul UDMR.

Camera Deputaţilor a votat, pe 3 octombrie, retrimiterea la Comisii a Legii offshore care stabileşte criteriile exploatării gazelor din Marea Neagră, decizia venind la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. Astfel, deputaţii au aprobat cu 210 voturi „pentru” şi o singură abţinere, retrimiterea Legii offshore la Comisii, cu termen de dezbatere o săptămână.

Preşedintele comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat pe 3 octombrie, în plen, că miza modificările aduse legii offshore este de „13,5 miliarde de dolari” şi că investitorii nu doresc să plătească statului român nici măcar „un dolar în plus faţă de redevenţă.

ALDE nu a adus amendamente pe hârtie

Potrivit procesului legislativ consultat de reporterii DCBusiness, privind aprobarea Legii offshore de către Parlament, niciun parlamentar ALDE nu a adus amendamente în comisiile din Camera Deputațiilor în care s-a discutat modificarea acestei legi. Mai mult, de la dezbateri, inclusiv ieri, au lipsit chiar cei trei deputaţi ALDE care au participat la negocierile cu liderii coaliţiei de guvernare pe Legea offshore, respectiv Varujan Vosganian, Andrei Gerea şi fostul ministru al Energiei, Toma Petcu.

USR: Este o scamatorie economică

"Azi trăim într-o piesă de teatru de domeniul absurdului, dacă Vosganian era negru de supărare acum trei săptămâni când spunea ca e nevoie de estimări ale gazelor, de mai multe studii, domnul Vosganian lipseşte azi din plen, la fel si domnul Gerea, şi domnul Toma Petcu, persoane importante în dezbaterile din coaliţie", a afirmat deputatul USR, Cristina Prună, ieri în plenul Camerei Deputațiilor, atunci când s-a discutat Legea Offshore, iar ministrul Energiei, Ioan Ariton, a venit să dea explicații. Ea a adăugat, cu nemulţumire în glas, că procesul de legiferare în cazul legii offshore este o "scamatorie economică".


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu

pixel