Legea Pensiilor 360/2023. Modificări în Parlament pentru eliminarea discriminărilor şi inechităţilor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Senatul Romaniei
Senatul Romaniei
A fost depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea Legii 360 din 2023 privind sistemul public de pensii.

"Principalul obiectiv al Legii 360 din 2023 a fost eliminarea inechităţilor şi discriminărilor din sistemul public de pensii. Din păcate, noua lege a creat noi discriminări care afectează peste 800.000 de pensionari, oameni care au muncit în condiţii extrem de grele de muncă.

Pentru a asigura eliminarea unei mari inechităţi create, se impune includerea unităţilor de prospecţiuni şi explorări geologice în categoria locurilor de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă, prin modificarea art. 28, alin. (1). Această inechitate a existat în legislaţia anterioară, fiind eliminată prin adoptarea OUG nr. 10/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul
unitar de pensii publice.

Persoanele care au desfăşurat activităţi miniere, în subteran, în domeniul prospecţiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării sau prelucrării, concentrării, conservării şi închiderii minelor din cadrul unităţilor de prospecţiuni şi explorări geologice trebuie să beneficieze şi ele de o pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani realizat în aceste activităţi. Scopul este acela de a elimina inechităţile existente între categorii de pensionari care au desfăşurat activităţi în aceleaşi condiţii şi medii, iar la determinarea punctajului mediu anual au fost utilizate stagii complete de cotizare diferite, în funcţie de legislaţia în vigoare la data înscrierii la pensie. 

O altă problemă este legată de eliminarea prin Legea 360 din 2023 privind sistemul public de pensii a prevederilor legale adoptate anterior, care permiteau reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acesteia. Cetăţenii care locuiesc de peste 30 de ani în Baia Mare şi în împrejurimi, în localităţi din Munţii Apuseni, au fost afectaţi de poluarea remanentă datorată extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase, motiv pentru care este necesar să beneficieze de reducerea standard a vârstei de pensionare. 

 

Vorbim de o poluare de 30 de ani şi de o speranţă de viaţă a acestor locuitori care este mai mică cu 6 sau 10 ani faţă de media naţională. Considerăm că trebuie să beneficieze în continuare de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele din ţară afectate de poluarea remanentă şi curentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, aşa cum a fost instituit prin Legea nr. 252/2023, pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice", explică iniţiatorii proiectului de lege.

Este un gest necesar pe care trebuie sa ni-l asumăm, ca parlamentari, pentru a face dreptate acestor oameni afectaţi de poluare. 

"Având în vedere că pentru persoanele prevăzute la art. 28, alin. (1) din Legea 360 din 2023 privind sistemul public de pensii, stagiul complet de cotizare, la data ieşirii acestora în pensie, a fost mai mic de 25 de ani, respectiv 15, 17 si 20 de ani, iar prin noua lege este instituit ca stagiu mediu de cotizare luat în calcul la determinarea drepturilor cuvenite acestor persoane o perioada de 25 de ani ( art. 84 aliniat (1)), pentru aceste categorii de pensionari a rezultat o pensie recalculată mai mică decât cea aflată în plata, iar majorarea acesteia potrivit dispoziţiilor art. 84 alin. (3)-(7), ar fi posibilă doar după circa 3-5 ani, până atunci rămânând la nivelul aflat în plată înainte de recalculare, în condiţiile în care ceilalţi beneficiari de pensii ar beneficia anual de majorările instituite prin noua lege.

Îngheţarea lor la nivelul actual pentru o perioadă de 3-4 ani înseamnă că cei afectaţi nu vor beneficia de prevederile noii legi care spune că valoarea punctului de referinţă se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Pensionarii vor trebui să facă faţă inflaţiei şi majorărilor de preţuri cu banii pe care îi primesc acum, situaţie care crează noi discriminări şi inechităţi", se mai arată în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Palatul Victoria
Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia
Cafeaua este servită!

O cafea va deveni un lux? Ce se întâmplă cu prețurile

Iubitorii de cafea deja plătesc mai mult pentru o ceașcă...

E.ON / FOTO: Facebook

E.ON a anunţat investiţii de 827 milioane lei

Grupul E.ON a raportat o creștere semnificativă a...

Contor electric
Amazon
Cod galben de intensificări ale vântului
Ochelarii conectați Ray Ban / FOTO: Wikipedia

EssilorLuxottica își extinde parteneriatul cu Meta

EssilorLuxottica și Meta au anunțat marți că și-au...

Pești / FOTO: Unsplash
Unicredit

UniCredit analizează o preluare parțială a Commerzbank

Grupul bancar italian UniCredit SpA plănuiește să ceară...

MUncitări într-o fabrică / Foto: Freepik
Goldman Sachs

Goldman Sachs revine și confirmă: Prețul aurului va crește

În decurs de numai câteva zile, prețul aurului a...


pixel