Una dintre modificările propuse este impozitarea cu 90% a tuturor părților din pensie ce trec de 10.000 de lei. Măsura se află într-o propunere legislativă ce a trecut de Senat și care, pentru a se aplica, trebuie să urmeze procesul legislativ menționat mai sus.
Pe de altă parte de are în vedere impozitarea și a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei care ar putea ajunge să fie taxate suplimentar. Din nou, discutăm de o propunere ce a trecut de Senat și care trebuie să treacă și de Camera Deputaților și să fie publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.
Tot pentru cei cu pensii speciale, aceștia ar mai putea vedea o schimbare, mai precis este vorba de cei care vor fi condamnați pentru corupție. Aceștia își vor pierde dreptul pentru aceste pensii. Pentru a se aplica, Parlamentul trebuie să adopte proiectul în care este conținută propunerea, iar aceasta să apară în Monitorul Oficial.
Se are în vedere o propunere și mai dură pentru pensiile speciale, respectiv eliminarea lor cu totul. Fiind vorba de o propunere legislativă, va fi urmat același proces, pentru ca măsura să se aplice: adoptare de Parlament și, în final, publicare în Monitorul Oficial.
Legea pensiilor. Ce schimbări urmează în 2020
O altă schimbare vizează eliminare posibilității pentru bugetari de a cumula pensiile cu salariile de la stat, în funcție de valoarea pensiei nete. Pentru a se adopta, și această propunere trebuie să treacă de Parlament și să fie publicată în Monitorul Oficial.
Militari și polițiști
O categorie specifică de bugetari, respectiv polițiștii și militarii ar putea ajunge să se pensioneze mai târziu, din cauza majorării vârstei minime de pensionare la 50 de ani. Fiind vorba de o propunere legislativă, se aplică procedura menționată în majoritatea cazurilor de mai sus: adoptare de către Parlament (propunerea a trecut, deja, de Senat), iar, în final, publicare în Monitorul Oficial.
Însă pentru unele categorii de polițiști și militari, s-ar putea produce fix opusul: o scădere a vârstei standard de pensionare. Proiectul a trecut de Senat, astfel că doar deputații mai trebuie să dea votul decisiv și, în final, legea adoptată să fie publicată în Monitorul Oficial.
Militarii și polițiștii ar putea beneficia și de alte măsuri favorabile: de la anul, pensiile lor s-ar putea mări. Pentru adoptare, la fel ca în cazul celor mai multe propuneri menționate aici, proiectul trebuie adoptat de Parlament și să ajungă publicat în Monitorul Oficial.
O altă veste bună, tot pentru aceeași categorie a militarilor și polițiștilor, e că ei vor putea lucra și după vârsta de pensionare. Deputații mai trebuie să dea votul decisiv propunerii unde este conținută modificarea și, la fel ca mai sus, actul să ajungă publicat în Monitorul Oficial.
Condiții speciale de muncă
Pe lângă mineri, și cei care au lucrat în unitățile de prospecțiuni geologice sau de exploatări subterane s-ar putea pensiona mai rapid. Schimbarea, conținută într-un proiect legislativ, a trecut tacit de Senat și trebuie să urmeze procesul legislativ, la fel cum e cazul cu cele mai multe propuneri menționate aici.
De asemenea, există un proiect de ordonanță de urgență de modificare a actualei legi a pensiilor (Legea nr. 263/2010). Printre altele, cei care au lucrat în subteran cel puțin 20 de ani vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 20 de ani, dar nu mai puțin de 45 de ani. chestiuni privitoare la persoane cu handicap, la lucrători din subteran și la ajutorul de deces. Proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.
Reangajarea pensionarilor
Anumite firme ar putea fi obligate să angajeze pensionari pe post de consilieri. Fiind vorba de o inițiativă legislativă cetățenească, trebuie strâns, mai întâi, un număr suficient de semnături de susținere (100.000), după care proiectul să treacă prin parcursul obișnuit (adoptare de către Parlament, promulgare de către președintele țării și publicare în Monitorul Oficial).
Pensii ocupaționale
Angajatorii vor putea să le acorde salariaților pensii ocupaționale, adică pensii suplimentare față de ce mai primesc aceștia din sistemul de pensii. Pentru a se aplica, proiectul trebuie să treacă prin procedura legislativă obișnuită (adoptare de către Parlament, promulgare de către președintele țării și publicare în Monitorul Oficial).
Cluburile pensionarilor
În final, s-ar putea să fie obligatorie existența unui spațiu unde să fie posibilă organizarea „clubului pensionarilor de la bloc”, în cazul multor clădiri cu mai multe locuințe. La fel ca aproape toate propunerile de mai sus, Parlamentul trebuie să o adopte și pe aceasta și legea să apară, în final, în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...