Primul articol declarat neconstituțional este articolul 25 care prevede: ”Contribuabilii la sistemul public de pensii, sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal.” În pofida formulării aparent inofensive, autorii sesizării la Curtea Constituțională au susținut - iar Curtea le-a dat dreptate - că articolul este neconstituțional deoarece introduce o nouă condiție pentru acordarea dreptului la pensie, pe lângă stagiul minim de cotizare și vârsta minimă de pensionare, anume plata contribuțiilor.
Însă aceasta nu depinde de angajat, ci de angajator, care este obligat să verse aceste sume la bugetul asigurărilor. Curtea a constatat că acordarea pensiei depinde astfel de un factor care nu stă în puterea salariatului. Mai mult, există riscul ca în cazul în care angajatorul nu-și îndeplinește obligațiile fiscale, angajații să nu-și mai primească pensia, deși au vechimea și vârsta cerută de lege. În consecință, Parlamentul va fi nevoit să anuleze condiția suplimentară impusă pentru plata pensiilor.
Citește și: PENSII. Primele decizii de recalculare vor fi emise în martie. Lista beneficiarilor
”Introducerea unui criteriu suplimentar, referitor la obligativitatea salariatului, titular al dreptului la pensie, să îndeplinească o condiţie care nu depinde de voinţa sa, respectiv aceea de a realiza plata efectivă a contribuţiilor sociale, sarcină care potrivit legii revine angajatorului, constituie, pe lângă cauza sa imorală, o încălcare flagrantă a dreptului fundamental la pensie”, se arăta în sesizarea depusă la CCR de către parlamentarii PNL și USR.
Stagiul de cotizare la pensiile de invaliditate
Al doilea articol care va trebui modificat de către Parlament este articolul 63 care se referă la pensia de invaliditate. ”Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5; b) au realizat, la data solicitării pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani; c) au capacitate de muncă diminuată”, stipulează respectivul articol.
Și aici Curtea a apreciat că Legea pensiilor nu oferă suficiente garanții privind acordarea dreptului la pensie. De data aceasta, prevederea contestată este obligativitatea realizării unui stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru cei cu invaliditate. Autorii sesizării au invocat chiar o decizie a Curții din 2012 în care se arăta că aplicarea rigidă a condițiilor legate de vechime și vârsta de pensionare pot constitui o încălcare a dreptului la pensie în cazul celor cărora le-a fost afectată capacitatea de muncă.
Un alt argument este că stagiul minim de cotizare de 15 poate duce la inechități flagrante. ”Prin condiţionarea acordării dreptului la pensia de invaliditate de realizarea stagiului minim de cotizare de 15 ani se poate ajunge la situaţia discriminatorie în care o persoană care şi-a pierdut capacitatea de muncă cu o lună înaintea îndeplinirii acestei condiţii, din motive ce nu-i sunt imputabile, să nu mai beneficieze de pensia de invaliditate şi nici măcar de pensia pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstei standard de pensionare”, se arăta în sesizare, lucru cu care judecătorii CCR au fost de acord.
În consecință, Parlamentul va trebui să elimine din textul Legii pensiilor condiția celor 15 ani de vechime în muncă pentru beneficiarii de pensii de invaliditate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...