Legea pensiilor. Nouă schimbare în favoarea românilor plecați la muncă în străinătate

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
O inițiativă legislativă aflată pe masa de lucru a senatorilor introduce un termen clar și obligatoriu în procesul de soluționare a cererilor de pensii comunitare și internaționale. 

Această inițiativă vine în contextul unei nevoi urgente de a reduce inechitățile și întârzierile actuale din sistemul de pensii.

Situația actuală

În prezent, Legea nr. 360/2023 prevede un termen de 45 de zile pentru soluționarea cererilor de pensii naționale, însă pentru pensiile comunitare și internaționale, termenul specific pentru emiterea deciziilor de către casele de pensii lipsește. Există doar un termen de 6 luni pentru solicitant, care trebuie să prezinte documentele necesare stabilirii dreptului de pensie. Această discrepanță între tratamentul cererilor naționale și internaționale creează inechități și întârzieri semnificative, afectând peste 2.616 dosare la sfârșitul anului 2023.

Modificările propuse

Propunerea legislativă prevede modificarea articolului 93 alin. (2) din Legea nr. 360/2023. Modificarea introduce un termen de 6 luni pentru casele teritoriale de pensii de a soluționa cererile de pensii comunitare și internaționale, de la data înregistrării cererii. Acest termen poate fi prelungit doar în situația în care sunt necesare documente suplimentare.

Impactul propunerii

Introducerea acestui termen clar și obligatoriu este esențială pentru asigurarea respectării principiului securității juridice și pentru îmbunătățirea transparenței și eficienței caselor teritoriale de pensii. De asemenea, propunerea este în conformitate cu regulamentele europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială, care stipulează că instituțiile trebuie să răspundă solicitărilor într-un termen rezonabil.

Inițiatorii spun că prin această modificare legislativă, se urmărește eliminarea întârzierilor și inechităților din sistemul de pensii, asigurându-se că toți cetățenii primesc deciziile de pensionare într-un interval de timp rezonabil, conform normelor legale și internaționale aplicabile.

Această măsură va contribui la respectarea drepturilor cetățenilor și la eficientizarea procesului de pensionare în România, în conformitate cu normele europene în vigoare.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel