Leul s-a întărit ușor. Scăderi pentru euro, dolar și aur la cursul BNR

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Curs valutar
Curs valutar
Cursul de schimb anunțat miercuri, 16 iulie 2025, de Banca Națională a României arată o ușoară întărire a leului față de principalele monede internaționale, comparativ cu ziua precedentă.

Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în cazul euro și dolarului american, iar gramul de aur s-a ieftinit cu aproape un leu.

Valoarea euro a scăzut de la 5,0798 lei în 15 iulie la 5,0722 lei în 16 iulie, ceea ce înseamnă o depreciere de 0,15% pentru moneda unică. Deși fluctuația este redusă, euro revine sub pragul de 5,0750 lei, menținând o tendință de stabilitate în fața leului în contextul calmului din piețele financiare europene.

Dolarul american pierde 0,42% față de leu

Cea mai mare variație a fost înregistrată în cazul dolarului american, care a scăzut de la 4,3475 lei la 4,3658 lei. Diferența procentuală este de aproximativ 0,42% în favoarea leului. Fluctuațiile dolarului vin în contextul în care investitorii așteaptă deciziile Rezervei Federale din SUA privind dobânzile, iar piețele sunt marcate de prudență în fața datelor economice mixte.

Francul elvețian și lira sterlină, variații minore

Francul elvețian a înregistrat o scădere ușoară de la 5,4619 lei la 5,4475 lei, echivalentul unei corecții de 0,26%. Moneda elvețiană rămâne însă una dintre cele mai stabile și căutate active de refugiu, în special în perioade cu incertitudini geopolitice sau economice.

Lira sterlină, în schimb, a înregistrat o variație aproape insesizabilă. Cursul a scăzut de la 5,8503 lei la 5,8473 lei, ceea ce echivalează cu o depreciere de doar 0,05%. Piața britanică este atentă la impactul noilor măsuri bugetare anunțate de guvernul de la Londra, dar și la perspectivele de creștere economică în al treilea trimestru.

Gramul de aur pierde aproape un leu în 24 de ore

Un alt activ care a înregistrat o scădere importantă a fost gramul de aur. Dacă pe 15 iulie valoarea acestuia era de 469,8706 lei, pe 16 iulie a coborât la 468,9817 lei. Diferența de aproape 0,19% reflectă corecțiile ușoare înregistrate pe piața internațională a metalelor prețioase, influențate de fluctuațiile dolarului și de cererea scăzută de active de refugiu în această perioadă.

Concluzie: leul câștigă teren într-un climat relativ stabil

Ziua de 16 iulie aduce o ușoară întărire a monedei naționale față de toate principalele valute, dar în absența unor evenimente majore care să miște semnificativ piața. Fluctuațiile sunt moderate, reflectând o stare de echilibru relativ în piețele valutare, dar și o perioadă calmă în plan macroeconomic.

Evoluția de azi poate fi interpretată ca o revenire temporară a încrederii în leu, dar în continuare este necesară prudență în prognoze, având în vedere incertitudinile legate de deciziile de politică monetară externe, inflație și evoluțiile geopolitice din regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe
Administrator de firmă / Foto: Freepik
Programul Rabla
Magazin Loro Piana
Factură energie electrică
Amazon Iași
Clădire cu risc seismic
Curs valutar
ANAF / Foto: DCBUsiness
Temu / Foto: DCBusiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Caschetă de militar
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Petroliști / Foto: Enrique Marcarian / Reuters
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar

pixel