Lia Olguța Vasilescu: Pensiile se dublează

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În contextul protestului pensionarilor care are loc în Piața Victoriei, Lia Olguța Vasilescu a declarat că aceștia nu au niciun motiv să fie supărați și că nu înțelege de ce Dumitru Cojanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor "Unirea", declară că nu s-au putut întâlni.

Ministrul Muncii a precizat că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, dimpotrivă vor crește. 

Lia Olguța Vasilescu a mai spus că pe măsură ce vor crește salariile vor crește și pensiile.

”Am timis 4 variante la Ministerul FInanțelor pentru ceea ce se va întâmpla după 2022, cum se reactualizează pensia după anul 2022. Inițial era că se actualizează doar cu rata inflației. În urma dezbaterii pe care am avut-o cu federațiile pensionarilor, sindicatele și toate persoanele interesate de acolo au reieșit mai multe variante. Mă bucur că Ministerul de Finanțe a ales-o pe cea mai bună. Cea care pe lângă rata inflației prevede și o creștere de 50% din creșterea reală a salariului mediu brut pe economie. Pe măsură ce cresc salariile, vor crește și pensiile", a spus Vasilescu.

"Sigur că am discutat cu reprezentanţii pensionarilor. M-a deranjat comunicatul de ieri al domnului Cojanu (Dumitru Cojanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor "Unirea"), care spune că de patru luni a încercat să aibă discuţii cu mine şi nu a reuşit. În data de 26 septembrie m-am întâlnit şi eu, şi vicepremierul Viorel Ştefan, şi preşedintele de la Casa Naţională de Pensii, şi mai mulţi angajaţi de la minister cu toate federaţiile de pensionari din România. A fost singura federaţie care a avut de comentat asupra acestei legi. Toate celelalte au spus că, dacă ar fi să iasă în stradă, ar ieşi să apere legea, pentru că 99% din ceea ce şi-au dorit pensionarii sau din ceea ce a ieşit din dezbaterea publică este în această lege şi că e o lege foarte bună, care dublează pensiile, deci nu este niciun motiv să aibă vreo supărare pe textul legii sau pe cei care l-au scris", a precizat ministrul Muncii pentru Digi24. 

Ea a menţionat, totodată, că le-a explicat pensionarilor că se va păstra prevederea referitoare la punctul de pensie, care să reprezinte 45% din salariul mediu brut, fără însă a fi raportată această prevedere la transferul contribuţiilor sociale. 

"În ceea ce priveşte afirmaţia acestui domn (Cojanu, n.r.), lui i s-a explicat cu pixul în mână, matematic, faptul că se păstrează exact ce scrie în programul de guvernare, faptul că există acel 45% din salariul mediu brut, dar atenţie, neraportându-ne la noua prevedere din Codul Fiscal care prevede întoarcerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat. Luăm în calcul exact cum a fost legea în momentul în care noi am redactat acest program de guvernare. Contabilii ştiu că transferul contribuţiilor este o măsură strict contabilicească, falsă dacă vreţi, pentru că noi nu am încercat să facem vreo modificare de substanţă atunci când am modificat Codul Fiscal ci pur şi simplu să ne asigurăm că absolut toate persoanele îşi vor plăti contribuţiile datorate statului", a mai spus Vasilescu. 

Ea a subliniat, de asemenea, că în textul proiectului de lege a pensiilor apare prevederea potrivit căreia că se iau în calcul contribuţiile datorate şi plătite. Totodată, aceasta a menţionat că întoarcerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat a fost necesară în condiţiile în care aproximativ 2 milioane de angajaţi din România nu aveau plătite contribuţiile. 

"Din cauza asta, în fiecare an, se înregistra un deficit pe bugetul asigurărilor sociale, iar statul trebuia să vină şi să completeze cu multe miliarde de lei ceea ce nu plătiseră cei care datorau aceste contribuţii. Am avut în anul 2016 un deficit de 15 miliarde de lei pe bugetul asigurărilor, în 2017 un deficit de 13 miliarde de lei. După ce am întors sarcina fiscală, la jumătatea acestui an, ne-am prognozat să fie 4 miliarde lei (luasem în calcul suma de 7 miliarde lei pentru întregul an). Am dat bani înapoi la bugetul statului, 2,5 miliarde. Sperăm ca prin transferul contribuţiilor să nu mai avem deficit deloc pe bugetul asigurărilor", a mai declarat ministrul Muncii. 

Aproximativ 150 de reprezentanţi ai pensionarilor participă miercuri la un miting organizat de Federaţia Unirea în faţa Guvernului, principala revendicare fiind creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, din 2021. Acţiunea de protest este preconizată să se încheie în jurul orei 14:00. 

Dumitru Cojanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor "Unirea", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că programul de guvernare al PSD a fost votat de pensionari în 2016 pentru că includea creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, însă acum guvernanţii s-au răzgândit. 

"Reprezentanţii pensionarilor din ţară şi din Bucureşti, de la toate filialele noastre s-au adunat şi vor veni în continuare pentru că sunt nemulţumiţi şi dezamăgiţi de modul în care guvernanţii aplică propriul program de guvernare în ceea ce priveşte nivelul de trai. În 2016, pensionarii au votat ca, din 2021, punctul de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe ţară ca pondere. Din păcate, sub pretextul transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, spun că nu s-ar mai putea aplica această prevedere a programului de guvernare, ceea ce nu este real. Mulţi dintre noi au votat PSD dar noi vrem ca PSD-ul să ne respecte pe toţi şi să nu fim călcaţi în picioare", a afirmat Cojanu. 

Acesta a menţionat că reprezentanţii pensionarilor au venit cu propuneri către Guvern însă nu s-a ţinut cont de ele. 

Împactul bugetar este acum de 8 miliarde de lei și va ajunge la 81 de miliarde în 2022.

Proiectul noii legi a pensiilor ar trebui să treacă în cursul zilei de Guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel