Liberalii lucrează la o altă Lege a pensiilor. Ce se întâmplă cu pensiile speciale
Autor: Andreea Craciun
Data publicării:
Raluca Turcan
Raluca Turcan
Declarațiile vin în contextul în care toată lumea este deja foarte neliniștită de ce se va întâmpla cu pensiile și salariile iar politicienii fac în fiecare zi diverse afirmații care au darul să neliniștească și mai tare.

Vicepremierul Raluca Turcan a spus într-un interviu acordat postului de radio Europa FM că Guvernul vrea să elimine pensiile speciale, mai puțin pentru două categorii. Este vorba de magistrați și cei care lucrează în cadrul armatei.

Proiectul vizează eliminarea pensiilor speciale pentru toate categoriile, cu excepția magistraților cât și a celor care lucrează în sistemul militar, a afirmat Turcan la postul de radio Europa EM.

“Proiectul în sine vizează eliminarea pensiilor speciale pentru toate categoriile, cu excepția magistraților și, de asemenea, a persoanelor care se află în sistemul militar care este unitar în tot ansambul NATO. În rest, practic am ajunge la o recalculare a pensiilor. În paralel, am dat deja în lucru un model de lege a pensiilor care să elimine inechitățile și să ajungem ca toate pensiile din România să fie calculate pe bază de contributivitate”, a declarat Raluca Turcan.

Se schimbă totul în domeniul pensiilor? Ce spune premierul Orban

Demn de menționat în acest context este faptul că numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184,000 de persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6.6 miliarde lei in 2017. Pensiile speciale ale civililor și militarilor au costat bugetul de stat peste 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2017. Dintre acestea 8,668 sunt pensionari civili beneficiari de pensii de serviciu (diplomați, magistrali, grefieri, funcționari publici, parlamentari, personal aeronautic, auditori - Curtea de Conturi). Din restul de 175,000 de pensionari, la data de 21/08/2017, erau 76.000 de militari, restul fiind pensionari din structurile MAI și altele asimilate.

În aceste condiții trebuie amintit că pensiile reprezintă principala cheltuială a bugetului general consolidat, ajungând la 25% din cheltuielile statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 


pixel