Picasso, Monet, Cézanne, Basquiat, Rothko şi... Ferrari: vânzările la licitaţiile de artă din New York au depăşit două miliarde de dolari într-o săptămână, potrivit unui bilanţ al marilor case din sector, care se bucură de o piaţă în plină formă în pofida crizelor internaţionale, scrie agenția Reuters.
Sotheby's, Christie's şi Phillips au încheiat vineri sezonul vânzărilor de toamnă, care a început pe 7 noiembrie. Ele au însumat, potrivit unui calcul preliminar, 3,1 miliarde de dolari datorită capodoperelor de artă modernă şi contemporană adjudecate în timpul licitațiilor newyorkeze ultra-chic, unde se întâlnesc colecţionari şi cumpărători bogaţi, anonimi, în săli de vânzări şi la telefon.
Preşedintele Phillips pentru continentul American, Jean-Paul Engelen, a recunoscut că este "al doilea cel mai mare rezultat total din istoria Philips", cu vânzări de 155 de milioane de dolari, "în creştere cu 11% faţă de noiembrie 2022". Omul de afaceri vede acest lucru ca pe un "semn de încredere într-o piață globală sănătoasă".
Phillips a vândut o operă monumentală contemporană a germanului Gerhard Richter, "Abstraktes Bild (636)" din 1987, pentru 34,8 milioane de dolari și "Le 14 juillet" (1912-13) al cubistului Fernand Léger, pentru 17,6 milioane.
Partea leului: Sotheby's, deţinută de miliardarul franco-israelian Patrick Drahi, a încasat 1,1 miliarde de dolari.
Puncte forte ale licitațiilor sale:
- "Femeia cu ceasul" (1932) a lui Pablo Picasso, adjudecat pentru 139 de milioane de dolari, al doilea premiu vreodată atins pentru maestrul spaniol decedat în urmă cu 50 de ani,
- un monumental "Self-Portrait as a Heel (Part II)" al americanului Jean-Michel Basquiat, achiziționat pentru 42 de milioane,
- "Peupliers le bord de l'Epte, temps couverts" de Paul Cézanne (1891), cumpărat cu 30,7 milioane
- ”Untitled” (1968), al foarte apreciatului pictor american Mark Rothko, achiziționat de un anonim pentru 23,8 milioane dolari.
Sotheby's a dat lovitura cu "Sfântul Graal al panteonului mașinilor sport", un Ferrari 250 GTO din 1962, adjudecat pentru 51,7 milioane de dolari, a doua mașină cea mai scumpă vândută vreodată la licitație.
Concurenţa de la Christie's, casă de licitație ce face parte din holdingul Artémis, al miliardarului francez François Pinault, s-a lăudat cu un total de 864 de milioane de dolari.
Vedetele vânzărilor:
- "Bazinul nimfeilor" (1917-1919) de Claude Monet, cumpărat pentru 74 de milioane de dolari
- trei tablouri de Paul Cézanne - dintre care "Fruits et pot de gingembre" achiziționate pentru aproape 39 de milioane dolari - în beneficiul muzeului Langmatt din Baden, Elveția, ceea ce a provocat o mică polemică legată de acestă vânzare, considerată speculativă.
Pe fondul războaielor din Ucraina şi Orientul Mijlociu, dar și în contextul al inflaţiei mondiale, piaţa artei, condusă de China şi Asia, nu demonstrează "niciun semn" de încetinire, cu o "cerere mai puternică decât oricând", a asigurat Kelsey Reed Leonard, responsabil pentru arta contemporană la Sotheby's.
Un expert al sectorului, care a preferat anonimatul, consideră chiar "normal" ca, în plină criză geopolitică și în perioade inflaționiste, "speculatorii financiari" să investească în artă și lux.
În 2022, casele de licitații au depășit toate plafoanele, cu vânzări globale la licitație și private de peste 16 miliarde de dolari
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...