Declarația de la Nairobi a avut loc la finalul Summitului african privind clima din capitala Kenyei, arată BBC.
Pe scurt, liderii africani cer ca marii poluatori să aloce mai multe resurse pentru a ajuta națiunile mai sărace. Șefii de stat africani au declarat că vor folosi această declarație ca bază a poziției lor de negociere la summitul COP28 din noiembrie.
Summitul african privind clima a fost dominat de discuții privind modul de mobilizare a finanțării pentru adaptarea la condițiile meteorologice din ce în ce mai extreme, conservarea resurselor naturale și dezvoltarea energiei regenerabile.
Africa se numără printre continentele cele mai vulnerabile la impactul schimbărilor climatice, dar, potrivit cercetătorilor, primește doar aproximativ 12% din finanțarea anuală de aproape 300 de miliarde de dolari de care are nevoie pentru a face față dezastrului climatic.
Declarația de la Nairobi i-a îndemnat pe liderii mondiali "să se ralieze la propunerea unui regim global de impozitare a carbonului, inclusiv o taxă pe carbon pentru comerțul cu combustibili fosili, transportul maritim și aviația, care ar putea fi completată, de asemenea, de o taxă globală pe tranzacțiile financiare".
În declarație se mai arată că astfel de măsuri ar asigura finanțarea pe scară largă a investițiilor legate de climă și ar izola problema creșterii taxelor de presiunile geopolitice și politice interne.
Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), puțin peste două zeci de țări impun în prezent taxe pe carbon, însă ideea unui regim global de taxare a carbonului nu a avut succes până acum.
Ruto a declarat că guvernele, băncile de dezvoltare, investitorii privați și filantropii au alocat în total 23 de miliarde de dolari pentru proiecte ecologice în cele trei zile al evenimentului din capitala Kenyei, inclusiv sute de milioane de dolari pentru o inițiativă majoră privind piețele de carbon.
Însă liderii africani au recunoscut că aceste tipuri de investiții nu reprezintă decât o mică parte din nevoile financiare ale continentului și au afirmat că sunt necesare schimbări mai sistematice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...