Liderii COP28 vor triplarea cantităţii de energie regenerabilă până la finalul deceniului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Summitul COP28 / Sursa: flickr.com
Summitul COP28 / Sursa: flickr.com
Uniunea Europeană, Statele Unite și Emiratele Arabe Unite, gazdele COP28, încurajează alte guverne să se alăture unui acord global pentru triplarea energiei regenerabile în acest deceniu.

Țările COP28 depun eforturi pentru a determina și alte țări să semneze angajamentul înainte de negocierile anuale ale ONU privind clima din acest an. Aceste adunări vor avea loc între 30 noiembrie și 12 decembrie la Dubai, iar la evenimentul de lansare va fi compus, probabil, dintr-o reuniune a liderilor mondiali, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Într-o scrisoare trimisă altor guverne, țările COP28 au declarat că triplarea capacității mondiale de energie regenerabilă – cu țintă de 11.000 de gigawați instalați până în 2030 - este cel mai important lucru pe care îl pot face pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius și pentru a evita cele mai dezastruoase efecte ale acesteia.

"Avem soluțiile la îndemână și am făcut deja pași uriași în extinderea capacității globale de energie regenerabilă și în a deveni mai eficienți din punct de vedere energetic", se arată în scrisoare.

Aceasta a fost semnată de președinția Emiratelor Arabe Unite la summitul COP28, Comisia Europeană, Statele Unite, Barbados, Kenya, Chile, Micronezia, Agenția Internațională pentru Energie și Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA).

Proiectul propus de aceste țări include, de asemenea, angajamentul de a dubla rata anuală de îmbunătățire a eficienței energetice la nivel mondial la 4% pe an până în 2030.

În scrisoare se arată că obiectivele ecologice ar trebui să fie un efort "global". Însă, pentru a deveni parte a rezultatului oficial al discuțiilor din cadrul COP28 al ONU, trebuie să treacă obstacolul politic dificil de obținut, care constă în aprobarea unanimă a celor aproape 200 de națiuni reprezentate în cadrul negocierilor ONU privind clima.

În timp ce majoritatea economiilor majore sunt deja de acord cu obiectivul privind energiile regenerabile, după ce Grupul celor 20 - din care fac parte China și India - l-a susținut luna trecută, unii ezită să lege acest obiectiv de o promisiune de renunțare la combustibilii fosili care emit CO2.

Proiectul prevede că implementarea surselor regenerabile de energie trebuie să fie însoțită în acest deceniu de "reducerea treptată a energiei pe bază de cărbune", inclusiv prin încetarea finanțării de noi centrale electrice pe bază de cărbune.

În ciuda faptului că dispune de resurse abundente de energie solară, Africa a primit doar 2% din investițiile globale în energie regenerabilă în ultimele două decenii, a declarat IRENA.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că aceste obiective fac parte din prioritățile UE pentru COP28 și că se urmărește "un sprijin cât mai larg posibil".

Arabia Saudită, Rusia și alte economii dependente de combustibilii fosili s-au opus ideii de eliminare treptată a combustibililor fosili.

Oamenii de știință spun că ambele acțiuni - abordarea rapidă a energiei curate și reducerea urgentă a arderii combustibililor fosili care emit CO2 - sunt vitale pentru ca lumea să evite schimbări climatice grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cumpărături / Foto: Freepik
Tineri / Foto: Freepik
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Cosmin Marinescu
Steve Witkoff și Marco Rubio
Donald Trump și Xi Jinping, în timpul summitului din 2019 din Japonia
Produse cu marca Rapid, pe site-ul Trendyol
Prudență / FOTO: Freepik

Atenție! Războiul comercial este departe de a se fi încheiat

Acțiunile americane au înregistrat câștiguri în...

Distracție în Maramureș, la Borșa / FOTO: Facebook
Bursa diamantelor de la Anvers, Belgia
Freepik.com
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik

Oficial, inflația scade. Neoficial, tot mai greu cu banii

Inflația anuală a coborât în martie 2025 la 4,86%, dar...

De ce se concentrează Donald Trump doar pe bunuri?

De câteva zile, tarifele vamale zguduie piețele bursiere...

Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com

pixel