De ce a devenit Elon Musk balast electoral. Liderul Tesla nu mai este vedeta Casei Albe

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Elon Musk / Foto: Casa Albă
Elon Musk / Foto: Casa Albă
În urmă cu doar câteva luni, Elon Musk era omniprezent pe scena politică americană: în Biroul Oval, în avionul prezidențial Air Force One, în Congres și în campaniile de fundraising ale Partidului Republican. Era lăudat de președintele Trump, promovat în toate emailurile de donații și apărea în briefingurile de presă ale Casei Albe ca un veritabil consilier neoficial al administrației. Astăzi, numele lui abia mai este rostit. Ce s-a întâmplat?

Tăcere subit instalată

Unul dintre primele semnale vizibile a fost dispariția lui Musk din postările lui Donald Trump pe rețeaua Truth Social. Dacă în lunile februarie și martie numele său apărea în medie de patru ori pe săptămână, din aprilie, președintele nu l-a mai menționat deloc. Echipa de campanie a lui Trump a încetat brusc să-l includă în mesajele de colectare de fonduri, deși anterior era o veritabilă „piesă de rezistență” în retorica mobilizatoare.

Aceeași tendință se observă și în Congres, unde membrii republicani au renunțat treptat să-l mai menționeze în newslettere sau declarații publice. Potrivit unei analize POLITICO, prezența sa în briefingurile Casei Albe, dar și în discursul public al GOP, a scăzut la un minim istoric de la începutul celui de-al doilea mandat Trump.

O retragere strategică?

Oficial, Casa Albă susține că „misiunea DOGE” – acronimul pentru Department of Government Efficiency, departamentul condus de Musk – „va continua fără abateri, indiferent de vizibilitatea actorilor implicați”. În realitate, DOGE a ieșit de pe agenda mediatică, eclipsat de teme mai urgente: războiul tarifar lansat de Trump și noile măsuri dure privind imigrația.

Mai mulți analiști republicani recunosc în privat că retragerea lui Musk a fost „strategică”. Sondajele recente arată că popularitatea sa este în scădere, inclusiv în rândul alegătorilor independenți și al celor fără studii superioare. În unele cazuri, Musk este chiar mai nepopular decât Trump. Iar pentru un partid care vizează recâștigarea Congresului în 2026, asocierea excesivă cu o figură controversată poate deveni toxică.

Cazul Wisconsin: avertismentul care a schimbat totul

Punctul de cotitură pare să fi fost înfrângerea republicanilor într-o cursă esențială pentru Curtea Supremă din Wisconsin, în aprilie. Musk a fost un susținător vocal și finanțator major al candidatului conservator, apărând chiar în campanie alături de acesta. Strategia s-a dovedit dezastruoasă: candidata liberală Susan Crawford a câștigat cu un avans de 10 puncte, transformând alegerile într-un referendum împotriva implicării miliardarului.

“E terminat. Lumea îl urăște”, a declarat, sub protecția anonimatului, un strateg republican. “Crede că poate veni în Wisconsin, să poarte o pălărie cu cașcaval și să cumpere voturi. Nu merge. E jignitor.”

Un rol tot mai controversat

Chiar și printre susținătorii GOP, opiniile despre Musk sunt tot mai nuanțate. Senatorul Jim Justice, un apropiat al lui Trump, l-a descris drept un „patriot”, dar a recunoscut că a „deranjat multe cercuri”. Într-o declarație metaforică, acesta a spus: „Ne-am apropiat prea mult de gard. Am tuns prea mult. Ne ajustăm. Asta e dinamica.”

Pe de altă parte, unele organizații conservatoare, precum Club for Growth, îl consideră mai valoros în spatele ușilor închise decât în campanie: „Cifrele arată că Elon e eficient atunci când rămâne în culise”, a spus David McIntosh, președintele grupului. „Să continue ce face acolo, dar să nu fie purtător de cuvânt.”

Democrații nu-l iartă

În tabăra democrată, Musk rămâne un „dușman util”. Strategii campaniilor din New Jersey, Virginia și alte state-cheie încă îl folosesc în mesaje, alături de Trump, pentru a atrage sprijinul electoratului de centru. În campania pentru guvernator din New Jersey, patru dintre cei șase candidați democrați l-au menționat în spoturi TV.

Totuși, în ultima vreme, Musk nu mai este personajul principal. Apare „în fundal”, alături de Trump, fără a monopoliza atenția. „Nu e vorba doar despre Elon Musk, ci despre elonmuskism”, spune Jesse Ferguson, strateg democrat. „El a scris manualul ideologic, dar adevărata miză este impactul real pe care l-au avut politicile lui și ale lui Trump.”

Viitorul: între retragere și revenire

Musk nu a dispărut complet. Recent, a fost alături de Trump în Arabia Saudită, participând la un forum economic și fiind primit de liderii regatului. În plus, echipa sa continuă să conducă DOGE, iar programul de reducere a cheltuielilor guvernamentale rămâne o prioritate tehnică, chiar dacă a pierdut din vizibilitate.

Mai mult, se așteaptă ca Musk să contribuie din nou financiar la campaniile electorale: în 2024, a investit peste 290 de milioane de dolari în alegeri. Cu o astfel de influență și un public fidel pe platforma X, este improbabil ca el să rămână mult timp în umbră.

Însă, pentru moment, cel mai vizibil CEO al planetei s-a retras de pe scena politică – nu pentru că și-ar fi pierdut puterea, ci pentru că vizibilitatea sa a devenit, cel puțin temporar, o vulnerabilitate politică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Parlamentul European, discuții pe tema noilor sancțiuni împotriva Rusiei

UE, măsuri și mai dure împotriva Rusiei. Vizate, 20 de bănci

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a elimina...

Nicușor Dan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă
Mică afacere / Foto: Freepik
Universitatea Harvard
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Pericol de inundații
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Se schimbă sistemul de impozitare
Bani
Bursă
Donald Trump
Vladimir Putin, pe motocicletă, alături de Lupii Nopții / Foto: Kremlin.ru
Donald Trump face declarații în fața jurnaliștilor / Foto: Casa Albă
Turismul rural
Conductă de gaze / Foto: Transgaz
Cod galben de vânt
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Biblioteca Baker a Harvard Business School din campusul Universității Harvard
DNSC avertizează asupra unei noi tentative de fraudă
Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Bani. Freepik.com
Bursa de la Frankfurt
Freepik.com

pixel