Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
”Este o măsură decisă din pix, fără un studiu de impact, studiu care ar fi putut să demonstreze care este realitatea din economia românească. Gândiți-vă că doar unul din trei români are, în momentul de față card și cont bancar, gândiți-vă că numărul bancomatelor din România a scăzut cu 3000 în ultimii trei ani de zile, iar numărul POS-urilor, acele aparate la care pui cardul și faci plata, este undeva la nivelul de 360.000 față de vreo 800 și ceva de mii cât ar fi necesar”, a explicat analistul financiar.
Băncile nu au interes în mediul rural
Cu alte cuvinte, a continuat el, ”nu prea avem infrastructura necesară pentru a transpune în practică aceste plăți digital, adică de a face plăți cu cardul sau prin transfer bancar, în condițiile în care mai mult de jumătate din populația României nu are acces la servicii bancare în momentul de față. Aici vorbim, pe de o parte, de lipsa de interes a băncilor în mediul rural, acolo unde nu fac afaceri și nici nu au nici un interes să deschidă astfel de unități bancare, cu excepția CEC-ului, iar pe de altă parte, vorbim de slaba pregătire economică a românilor care fug de zona de carduri, de zona de tranzacții bancare din prisma temerilor legate de comisioanele bancare practicate de bănci, dar și de faptul că, la un moment dat, din diferite motive, ar putea rămâne fără bani, ca urmare a unui faliment”, a subliniat Adrian Negrescu.
Cu punga de bani la banca de la oraș
În același timp, invitatul jurnalistului Alex Vlădescu a precizat că ”trebuie spus, totodată, că această măsură este, din principiu, una pozitivă, pentru că să reduci banii cash din economie, înseamnă să reduci evaziunea. Dar este o picătură într-o mare de probleme, în condițiile în care noi avem, după cum spunea și premierul Ciolacu, o evaziune de 150 de miliarde de lei. Iar să umbli puțin la plățile cash nu rezolvă problema. Dimpotrivă, ea are darul de a crea mai multe temeri și mai multe probleme, mai ales micilor comercianți din mediul rural, cei care, după ce vor încasa banii în numerar vor trebui să meargă cu punga să-i depună la bancă în oraș și după aceea să plece la cumpărături.
Este un mecanism birocratic care nu ține cont de realitatea din economie. Da, în marile orașe se practică deja plata cu cardul, ceea ce este un lucru pozitiv din punct de vedere al fiscalizării tuturor banilor care circulă în economie, dar cred că trebuia să facem niște centre pilot de aplicare a unor asemenea măsuri”, a menționat analistul financiar.
Află mai multe urmărind întreaga emisiune:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.