Lista localităților unde se poate ieși mai repede la PENSIE, extinsă din nou
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O veste bună
O veste bună
Proiectul în cauză a trecut de votul decisiv, cel al deputaților și, pentru a intra în vigoare trebuie să fie promulgat de preșeintele țării și, firește, publicat în Monitorul Oficial. 

Totuși, se poate spune că proiectul este ca și adoptat. Ceea ce înseamnă că mai multe persoane care au locuit cel puțin trei decenii în zone intens poluate vor putea beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără să sufere nicio penalizare.

Practic, prin proiectul de lege, votat miercuri, în Camera Deputaților, lista localitățior poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări, va fi din nou modificată.

Concret, celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit li se vor alătura locuitorii din Avram Iancu, județul Alba, din Hălchiu și Satu Nou, judeţul Braşov, din Brăila, Tichilești și Chișcani, județul Brăila, din Işalniţa, judeţul Dolj, din Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș, judeţul Harghita, din Vața de Jos și Răchitova, județul Hunedoara, din Borșa, județul Maramureș și din municipiul Tulcea.

Citește și Recalcularea pensiei 2022. Cine și cum poate cere acest lucru

Legea pensiilor (263/2010) stabilește că, în cazul persoanelor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. Mai exact, precizează Avocatnet, pentru pensionarea anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.  

Adăugarea celor 16 localități la lista deja existentă e necesară, potrivit inițiatorilor, deoarece, în zonele respective au existat, de-a lungul anilor, mine, o fabrică de var, una de calcită și vopsele, una de cherestea și altele, iar activitatea acestora a afectat sănătatea locuitorilor.

„În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc. Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel