Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
În şedinţa de săptămâna trecută, Executivul a decis plafonarea adaosului comercial la o serie de produse de bază.
"Prin adoptarea actului normativ privind stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază, Guvernul României rezolvă una din principalele probleme cu care se confruntă românii, și anume creșterea prețurilor la alimentele de bază. Așa cum a anunțat premierul Ciolacu la momentul investirii, luăm această măsură pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii, care au fost cei mai afectați de inflație. Acest act normativ a făcut obiectul unui dialog extins cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cu cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării. produselor alimentare.
Vreau să fac o precizare importantă: la fermier nu există o limită privind stabilirea prețurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra prețurilor de vânzare ale fermierilor, la producătorii de materii prime, întrucât marja lor de profit este oricum una mică, având în vedere perisabilitatea materiei prime.
Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părțile implicate, prin care se limitează, pentru o perioadă de trei luni, adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul scăderii prețurilor pentru aceste categorii de produse și, implicit, cu scopul creșterii puterii de cumpărare a populației.
Așadar, pentru o perioadă de trei luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ, cotele vor fi limitate astfel: cota de adaos comercial practicate de procesator poate fi de maxim 20% față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe și indirecte. Cota de adaos comercial, practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maxim 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale. Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maxim 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului. În cota de adaos comercial de maxim 20% sunt incluse remizele și risturnele conform Art.3, pct. 6 din Legea practicilor comerciale neloiale.
Față de forma pusă în transparență decizională, au mai intervenit câteva completări la solicitarea ministerelor avizatoare, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției, pentru mai multă claritate și pentru îndeplinirea cerințelor de tehnică legislativă. Completările nu aduc nicio schimbare de fond și se referă la introducerea unei declarații pe propria răspundere pentru actorii de pe lanțul comercial din care să reiasă cota de adaos comercial aplicată.
De asemenea, a fost prevăzut în actul normativ ca termenul de intrare în vigoare să fie la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, pentru a da timp tuturor celor implicați să-și actualizeze contractelor aflate în derulare la noile condiții. Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ discutată și agreată cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, o cunoașteți deja, este publicată în anexa la ordonanța de urgență. Am încredere că, odată cu acest act normativ, va crește puterea de cumpărare a românilor prin temperarea prețurilor care au crescut excesiv în ultima perioadă la alimentele de bază", a explicat, la finalul şedinţei, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Acestea sunt:
1) Pâinea albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialităţi;
2) Laptele de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%;
3) Brânza telemea din lapte de vacă vrac;
4) Iaurtul simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
5) Făina albă de grâu "000" 1 Kg;
6) Mălai 1 kg;
7) Ouăle de găină calibrul M 10 buc;
8) Uleiul de floarea-soarelui 1l;
9) Carnea proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri, pulpe, aripi - varianta standard);
10) Carnea proaspătă porc (carne lucru, pulpă, spată);
11) Legumele proaspete vrac (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras şi ardei kapia);
12) Fructele proaspete vrac (mere, prune, pepene roşu, struguri de masă);
13) Cartofii proaspeţi albi vrac;
14) Zahăr alb tos 1 kg
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...