Liviu Voinea: Protecția consumatorilor nu intră în sarcina Băncii Naționale
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, a declarat azi că, în opinia sa, ANPC ar trebui să fie “în sarcina” unei autorităţi de supraveghere financiară, pentru că nu este rolul Bănci Naționale să protejeze consumatorii.

BNR nu calculează inflația și nici nu stabilește ROBORUL, pentru a fi în poziția să îi protejeze pe consumatori, a declarat azi Voinea la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Universitatea din Craiova, citat de Agerpres.

“Ce nu face Banca Naţională: Banca Naţională nu calculează inflaţia, ci Institutul de Statistică, el calculează. Nu stabileşte ea cursul, acesta e stabilit de piaţă, printr-un mecanism de flotare controlată, BNR doar îl comunică. Şi nu stabileşte ea ROBOR-ul, acesta e stabilit de tranzacţiile interbancare iar BNR doar calculează media. Mai mult, potrivit legii, Protecţia Consumatorilor nu este în sarcina noastră, ci a ANPC, deşi, în opinia mea personală, ar trebui să fie în sarcina unei autorităţi de supraveghere financiară, chiar a Băncii Naţionale. Potrivit legii, BNR este independentă şi aşa trebuie să fie pentru a-şi putea exercita mandatul", a mai spus el.

“Ce face concret Banca Naţională? Ce influenţă are ea asupra societăţii? BNR a fost creată acum 138 de ani ca o expresie a capitalului românesc şi ea şi funcţiile ei au evoluat în timp odată cu societatea. Obiectivul fundamental este asigurarea stabilităţii preţurilor. Criza globală a evidenţiat însă noi sarcini pentru băncile centrale, stabilitatea financiară, în special. Stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară conduc la stabilitatea cursului de schimb. Aşadar, Banca Naţională apără stabilitatea preţurilor, stabilitatea financiară şi stabilitatea cursului de schimb”, a conchis Voinea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel