Livrări de cupru: Cum a păcălit Rusia sancțiunile internaționale

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cupru
Cupru
Este vorba despre exporturi de metal în China.

Russian Copper Company (RCC) și firmele chineze au reușit să evite taxe și impactul sancțiunilor occidentale vânzând sârmă de cupru deghizată în deșeuri, au declarat trei surse, citate de Reuters.

Un intermediar din regiunea Zinjiang Uygur a mărunțit sârma de cupru, astfel încât să pară deșeuri, ceea ce a permis  exportatorilor și importatorilor să profite de diferențele de tarife aplicate celor două tipuri de materii prime. Nu trebuie uitat că partea chineză nu aplică taxe la importul de fier vechi rusesc. 

Contactat de Reuters pentru comentarii, Vama rusă a răspuns, sec, că ”pentru moment nu furnizează informații privind comerțul exterior”. Această măsură a fost introdusă în aprilie 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. De atunci, piața s-a bazat pe datele furnizorilor comerciali.

Luată la întrebări în legătură cu comerțul cu bare de cupru cu companii chineze, RCC, care se află sub sancțiuni occidentale, a spus că furnizează produse doar companiilor rusești. Fără alte comentarii. Nu a răspus solicitărilor presei nici vama chineză din Xinjiang.

China a devenit o destinație importantă pentru companiile ruse care doresc să-și exporte produsele, de când Statele Unite au impus sancțiuni Rusiei în urma invaziei Ucrainei în februarie 2022. În același timp, SUA și UE au instituit măsuri restrictive împotriva unor societăți chineze pentru că sprijină efortul de război al Rusiei. 

Mărunțirea sârmei de cupru nou fabricată este un mijloc eficient de disimulare a materialului nou, al cărui aspect diferă foarte mult de cel al fierului vechi. Noile bare lungi și subțiri din cupru de înaltă puritate, utilizate în principal pentru fabricarea cablurilor electrice, sunt de obicei rulate pentru un transport ușor.

Pe de altă parte, deșeurile de cupru sunt un amestec de fire, tuburi și țevi deja folosite. Sunt tăiate în bucăți de mărimea boabelor sau rulate și presate, ca niște pachete de tăiței, pentru transport.

Pe lângă beneficiul financiar al evitării taxelor, metalul mărunțit este mai greu de identificat și de urmărit, ceea ce face mai ușor vânzarea către producătorii chinezi.

Teoretic, nu există bariere legale care să împiedice China să cumpere metal de la companiile rusești în temeiul sancțiunilor occidentale, dar producătorii se tem să nu piardă piețele de export în fața cumpărătorilor care încearcă să evite legături de afaceri cu Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel