Guvernul face rectificări la ”Taxa pe boală”. Categoriile care vor fi scutite
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Spital / Foto: MTI
Spital / Foto: MTI
În urmă cu două zile, într-o nouă etapă a dezbaterilor parlamentare, deputații au reluat discuțiile legate de controversata "Taxă pe boală", cunoscută și sub denumirea de contribuția de 10% din concediile medicale. Această măsură, introdusă la începutul anului, a stârnit un val de reacții din partea opiniei publice și a actorilor politici.

Coaliția aflată la guvernare a promis încă din luna ianuarie că va modifica legea, în urma contestațiilor și criticilor generate de implementarea acestei taxe. Cu toate acestea, modificările propuse și promisiunile au fost însoțite de un lung proces de dezbatere și negocieri.

În timp ce susținătorii măsurii văd această taxă ca pe o modalitate de a aduce venituri suplimentare la bugetul de stat și de a descuraja abuzurile în utilizarea concediilor medicale, criticii subliniază că aceasta poate afecta grav accesul la serviciile medicale pentru cei mai vulnerabili și poate crea o povară financiară adițională pentru persoanele aflate în nevoie.

Azi în schimb, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se va adopta o ordonanță de urgență care va scuti de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical pacienții cu afecțiuni oncologice, mamele cu copii bolnavi, gravidele și cazurile de urgență. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu la începutul reuniunii săptămânale a Cabinetului.

"Astăzi, prin ordonanță de urgență, introducem scutirea de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, al gravidelor, al pacienților cu afecțiuni oncologice și al cazurilor de urgență", a declarat premierul Ciolacu.

În plus, prin aceeași ordonanță, se propune acordarea unui ajutor unic în valoare de 2.000 de lei pentru fiecare nou-născut, până în anul 2027, pentru mamele defavorizate, cu venituri mici sau aflate în situații critice de viață. Această măsură are scopul de a reduce povara financiară și de a oferi un sprijin suplimentar pentru familiile aflate în nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...


pixel