Locul de pe Terra unde este păstrat viitorul omenirii VIDEO

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Se spune că Svalbard este cel mai sigur loc din lume din toate punctele de vedere
Se spune că Svalbard este cel mai sigur loc din lume din toate punctele de vedere
Nu departe de Polul Nord, în adâncurile Arcticii norvegiene, se află un seif care deține polița de asigurare pentru omenire: nu sunt bani, nici tehnologii avansate sau arme sofisticate. Construcția adăpostește bibliotecă de bunuri înghețate care  surprinde...

Departe spre nord, dincolo de Cercul Arctic, pe întinderea glaciară tăcută și liniștită a arhipelagului norvegian, există o structură futuristă din beton care iese în evidență pe fondul peisajului glaciar din Svalbard. Această minune arhitecturală marchează intrarea în ceea ce pare a fi un muzeu de artă modernă, dar care este de fapt un seif care conține un plan de rezervă pentru planetă - 1,1 milioane de mostre de semințe din fiecare țară a lumii, păstrate în permafrost în caz de catastrofă globală. 

Cunoscută sub numele de Svalbard Global Seed Vault, construcția este cea mai mare bibliotecă din lume, cu o biodiversitate și o istorie a agriculturii de 13.000 de ani.

Semințe de rezervă pentru apocalipsă

În băncile de gene și de semințe strânse din toate colțurile lumii, copii ale speciilor importante de plante de pe planetă sunt păstrate ca rezervă - o nouă viață pentru mediu și agricultură și o protecție împotriva numeroaselor amenințări localizate cu care se confruntă lumea. În cazul unei catastrofe devastatoare - dezastru natural, conflict, molimă, eroare umană sau orice altă criză globală, seiful din Svalbard oferă un refugiu pentru semințe, păstrând duplicate de "material vegetal unic și valoros".

Cu o capacitate totală de 4,5 milioane de eșantioane, așa-numitul "Doomsday Vault" are un "scop umanitar", oferind o "arcă a lui Noe" pentru semințele planetei. Cu excepția unor situații urgente, când trebuie depozitate noi eșantioane, ușile seifului sunt deschise doar de trei ori pe an - în rest, această ”bibliotecă” rămâne închisă.   

Odată intrate înăuntru, semințele sunt depozitate în "condiții de cutie neagră" și se așteaptă ca acestea să rămână viabile timp de mii de ani.

Youtube video image

Ce tipuri de semințe se află în seif

Înființat de Ministerul norvegian al Agriculturii și Alimentației și Crop Trust, sub patronajul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care a primit misiune înființării depozitului și care acum îl monitorizează, seiful îndeamnă statele lumii să trimită și să stocheze aici mostre. Nu există chirie sau altă formă de plată. Totul este gratuit și pe termen lung.

La Svalbard se găsesc semințe esențiale pentru practicile agricole actuale, de la porumb, orez, grâu, la vinete, salată, orz sau cartof, precum și varietăți sălbatice de soiuri domestice, precum și mostre istorice care nu mai sunt folosite sau nu mai există deja în lumea reală:

- 3.000 de soiuri de nuci de cocos 

- 4.500 de soiuri de cartofi

- 35.000 de soiuri de porumb

- 125.000 de soiuri de grâu

- 200.000 de soiuri de orez

De ce Svalbard?

Locul în care se află multe dintre minunile naturale ale lumii, cum ar fi aurora boreală sau "soarele de la miezul nopții", Svalbard este lipsit de polarizare. La aproape 2.000 km nord de continentul norvegian, situat la 1.700 m deasupra nivelului mării și la 130 m în permafrostul gros al versanților muntoși, tundra glaciară îndepărtată din Svalbard rămâne liniștită, stabilă și oarecum de neatins. Se estimează că, în timp ce restul lumii trece prin turbulențe politice, climatice și meteorologice, Svalbard va rămâne unul dintre cele mai uscate, reci și sigure locuri de pe Pământ.

Pentru că acolo, în seiful pe care Haga îl numește "catedrala", eșantioanele sud-coreene stau alături de semințele nord-coreene, siriene, americane, rusești și ale multor alte națiuni, fără proteste - aproape ca și cum conservarea plantelor ar fi singurul lucru asupra căruia lumea poate cădea de acord. Seiful de semințe este descris de fostul șef al ONU, Ban Ki-moon, ca fiind un "simbol inspirațional al păcii și al securității alimentare pentru întreaga omenire".

Odată depozitate pe rafturile care se înaltă de la podea până la tavan, cele 5000 de diferite specii de plante sunt introduse în pungi de aluminiu etanșe la -18°C și încărcate într-o bază de date "Seed Portal". Plicurile se vor deschide doar în cazul unui dezastru. 

Insula este, de asemenea, stabilă din punct de vedere seismic, iar latitudinea și altitudinea sa nordică ridicată sunt importante pentru a proteja semințele de amenințări precum tsunami, creșterea nivelului mării, dăunători, rozătoare și multe boli. Svalbard este, de asemenea, extrem de departe de oricare dintre celelalte bănci de gene ale planetei, care de obicei se află mai la sud, astfel încât stresul de mediu și politic care ar putea reprezenta o amenințare pentru copiile originale nu este posibil să ajungă în siguranța Arcticii norvegiene. 

"Norvegia este un colț liniștit și sigur în vârful lumii", spune conducerea Seed Vault și, în multe privințe, este "o locație perfectă pentru rezerva de semințe din lume".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel