Firmele și instituțiile care dispun de mai mult de 10 locuri de parcare au o nouă responsabilitate în urma intrării în vigoare a Legii 280/2023, care trebuie să fie respectată până la data de 22 aprilie 2024.
Această obligație presupune alocarea unui procent minim de locuri de parcare pentru femeile însărcinate și părinții însoțiți de copii mici. Nerespectarea acestei cerințe legale poate conduce la impunerea de amenzi în cuantum de până la 10.000 de lei. Orice persoană poate sesiza autoritățile în caz de neconformare.
Conform Legii 280/2023, atât instituțiile publice, cât și companiile private care dețin mai mult de 10 locuri de parcare trebuie să rezerve o proporție minimă de acestea pentru femeile gravide și părinții care însoțesc copii cu vârsta sub cinci ani.
Astfel, în spațiile de parcare ale instituțiilor publice, magazinelor, supermarketurilor etc., atunci când numărul total de locuri de parcare depășește 10, legea impune alocarea a cel puțin 4% dintre acestea (dar nu mai puțin de două), în scopul utilizării lor de către femeile însărcinate și de către persoanele care însoțesc copii cu vârsta de până la cinci ani.
În cazul în care numărul de locuri de parcare este mai mic de 10, prevederile legii nu se aplică. Cu alte cuvinte, dacă o entitate are mai puțin de 10 locuri de parcare, nu este obligată să aibă locuri rezervate pentru aceste categorii de persoane.
În cazul în care aceste cerințe nu sunt respectate, firmele și companiile se expun la amenzi substanțiale, care pot ajunge până la 10.000 de lei, pentru neîndeplinirea obligației de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare destinate acestor categorii de persoane.
Cu toate acestea, legislația oferă un termen de grație de șase luni pentru ca firmele și companiile să aibă timp să implementeze aceste modificări și să marcheze corespunzător locurile de parcare destinate exclusiv gravidelor și părinților cu copii de până la cinci ani. Acest termen expiră la data de 22 aprilie 2024.
În ceea ce privește identificarea și sancționarea încălcărilor, aceasta poate fi efectuată fie de către reprezentanții poliției rutiere, fie de către cei ai poliției locale, dar legea permite și oricărei persoane care este martoră directă a nerespectării acestor prevederi să sesizeze autoritățile corespunzătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...