Lovitură crâncenă! Rusia riscă să piardă un partener comercial vital

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Mărfuri / FOTO: Freepik
Mărfuri / FOTO: Freepik
Amenințarea Statelor Unite de a impune sancțiuni companiilor financiare care fac afaceri cu Moscova a răcit într-atât relațiile comerciale dintre Rusia și Turcia, încât totul ar putea dispărea într-o secundă.

Decretul din decembrie al Administrației SUA nu a vizat în mod explicit energia, dar a complicat unele plăți efectuate de partea turcă pentru țițeiul rusesc, dar și plățile rusești pentru o gamă mai largă de exporturi turcești, scrie presa internațională citând mai multe surse concordante, citate de agenția Reuters. 

Sancțiunile SUA au ca obiectiv reducerea veniturilor realizate de regimul de la Kremlin, pentru a stopa războiul  din Ucraina, fără a opri însă definitiv fluxul de petrol rusesc către piețele mondiale, evitând, astfel, o creștere sensibilă a prețurilor la benzină în Statele Unite.

Cu toate acestea, problemele de plată similare cu cele cu care se confruntă în prezent Turcia au perturbat deja livrările de petrol rusești către India și le-au complicat pe cele către Emiratele Arabe Unite și China, potrivit comercianților de petrol.

Rusia, principalul furnizor de țiței și motorină al Turciei, țară membră NATO, săracă în resurse energetice, a livrat, pe primele 11 luni din 2023, în țara vecină la Marea Neagră 8,9 milioane de tone de aur negru și 9,4 milioane de tone de motorină.

Noile probleme de plată se datorează faptului că băncile turce își revizuiesc afacerile și sporesc conformitatea cu clienții ruși. Noile norme nu au întrerupt livrările de țiței către Turcia, dar întârziat întreg procesul, au declarat două surse din industria petrolieră.

"A devenit dificil să faci niște plăți către Rusia, mai ales după noile sancțiuni de la sfârșitul lunii decembrie. Unele plăți au fost chiar oprite", a declarat una dintre surse. "Metoda convenită inițial a trebuit schimbată sau plata a trebuit amânată, dar transportul a continuat. Pot exista probleme cu fiecare transport", a adăugat sursa.

La 1 februarie, Kremlinul a declarat că este conștient de faptul că băncile turcești înăspresc regulile pentru clienții ruși din cauza presiunii „agresive” din partea Statelor Unite și că lucrează cu Turcia pentru a găsi soluții.

La rândul ei, Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, a recunoscut că au existat dificultăți suplimentare în tranzacțiile de comerț exterior legate de decontări și logistică. Într-un fel de replică, un bancher turc a spus că băncile au aplicat proceduri „extrem de meticuloase” atunci când a fost vorba de sancțiuni, departamentele de conformitate controlând îndeaproape toate tranzacțiile.

Iar impactul tututor acestor măsuri a fost resimțit în special în sectoarele care nu au legătură cu petrolul și gazele naturale. Adevărata problemă o constitutie exporturile de mașini-unelte din Turcia, de echipamente industriale care s-au oprit, pur și simplu, de teamă că, ușor modificate, pot fi folosite în scopuri militare”, a explicat o altă sursă citată de Reuters. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel