Societe Generale are ”mână proastă” la angajați? Frauda de 4,9 mld. € din 2008 produsă tot de un angajat
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Societe Generale
Societe Generale
Se împlinesc 14 ani de când un angajat al Societe Generale a fraudat banca cu aproape 5 miliarde de euro.

Un trader a costat banca franceză Société Générale 4,9 miliarde de euro în cea mai mare fraudă din istoria financiară.

Frauda la acea dată anulase profiturile băncii pentru anul 2007, Societe Generale fiind a doua băncă franceză ca mărime și a provocat o undă de șoc pe piețele europene, care erau deja afectate de escaladarea crizei creditelor. Să ne amintim că în 2008 a început criza pornită din SUA.

SocGen a fost nevoită să facă noi reduceri de valoare de 2 miliarde de euro în legătură cu criza creditelor și a declarat că va trebui să strângă 5,5 miliarde de euro în capital nou pentru a-și consolida bilanțul.

Numele celui care a dat marea lovitură băncii franceze este Jerome Kerviel și care lucra în echipa de produse Delta One a băncii din Paris. Activitatea Delta One a SocGen includea tranzacționarea de programe, fonduri tranzacționate la bursă (ETF), swap-uri, tranzacționare de indici și tranzacționare cantitativă.

Jerome Kerviel era angajat al băncii Societe Generale din vara anului 2000.

SocGen, fondată în 1864 și una dintre cele mai prestigioase companii franceze, declara la acel moment că traderul de la Paris și-a mărturisit acțiunile, care au implicat poziții frauduloase "masive" în 2007 și 2008, dincolo de "autoritatea sa limitată". Traderul a fost responsabil pentru "acoperirea futures plain vanilla pe indicii pieței europene de acțiuni”.

"Ajutat de cunoașterea aprofundată a procedurilor de control rezultate din fosta sa activitate în middle-office, acesta a reușit să ascundă aceste poziții printr-o schemă de tranzacții fictive elaborate", a explica SocGen.

A fost efectuată o "analiză amănunțită" a tuturor pozițiilor din departamentul său, care a confirmat "natura izolată și excepțională a acestei fraude".

Frauda a determinat atunci și demararea unei anchete a Băncii Centrale a Franței iar guvernul francez s-a declarat atunci foarte îngrijorat.

Analiștii spuneau la momentul respectiv că scandalul de la SocGen a fost o dovadă în plus a unui deficit sistemic în ceea ce privește valorile etice în industria bancară. Iar evenimentul a fost încă o dovadă a faptului că, deși reglementările și controalele bazate pe reguli funcționează pentru ”copiii de pe terenul de joacă”, acestea nu îi vor împiedica pe adulți să facă lucruri greșite. Tot analiștii apreciau că industria bancară obișnuia să aibă o reputație de onestitate, încredere și prudență. Acest ultim scandal, pe lângă pierderile masive de pe piețele de credit și incidența continuă a vânzărilor incorecte către clienții de retail, indică faptul că există un deficit sistemic în ceea ce privește valorile etice în cadrul sectorului bancar.

Citește și: Dosar delapidare de la BRD Pensii. Daniel Apostol (ASF): În luna mai am efectuat un control la această societate. Am constatat grave abateri

Daniel Apostol, director de comunicare la ASF, a oferit informaţii despre dosarul în care angajaţi ai BRD Pensii sunt cercetaţi pentru delapidare. 

"În primul rând, vă reamintesc că în mijlocul lunii mai am efectuat un control permanent la această societate. Am constatat atunci grave abateri de la reguli de guvernanță corporativă și grave abateri cu privire la evidența situațiilor contabile ale administratorului. Am intervenit, am reacționat prompt, am sancționat întreaga conducere a acestui administrator de pensii private, inclusiv cu retragerea autorizațiilor și cu amendă.

Am sesizat atunci și organele în drept ale statului cu privire la posibile alte încălcări ale legii și iată că se dovedește că s-au constatat și alte abateri grave, care au dus la concluzia că acolo avem de-a face cu o delapidare.

Am cerut reprezentanților acționarilor acestei companii să reîntregească fondurile proprii ale acestui administrator de fonduri de pensii private.

Vreau să precizez că am sancționat fapte care au afectat banii proprii administratorului de fonduri și nicidecum fondul de pensii în sine, ci banii proveniți din comisioanele percepute de aceste firme, fie pe contribuțiile cetățenilor, fie pe administrarea activului net. Fondul de pensii, contribuțiile cetățenilor la fondul lor de pensii privat au rămas, din fericire, neatinse. Nu au avut legătură cu acest act de delapidare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară face controale inopinate, preventive la toți administratorii de fonduri de pensii. În plus, trebuie să vă spun că Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat o decizie importantă, așa cum a fost anunțată inițial de președintele Autorității. Impunem administratorilor să facă publică structura investițiilor, o frecvență lunară și nu trimestrială.

Am transmis un proiect de Ordonanță de Urgență prin care vom elimina comisionul pe contribuțiile făcute de fiecare cetățean la pilonul II, tocmai pentru a realiza un sistem echitabil, și, în același timp, interzicem administratorilor de fonduri de pensii private să investească în active cu grad de risc foarte ridicat, tocmai din dorința și din misiunea Autorității de Supraveghere Financiară de a proteja contribuțiile cetățenilor la fondul de pensii private pilonul II. Citește și: https://www.dcbusiness.ro/dosar-delapidare-de-la-brd-pensii-daniel-apostol-asf-in-luna-mai-am-efectuat-un-control-la-aceasta-societate-am-constatat-grave-abateri_645819.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel