Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Profesorul Lucian Georgescu a explicat că regiunea de sud-est a României are ”cel mai mare potențial eolian din Europa, pe pământ care este în Dobrogea și se află undeva la 12.000 de megawați. Al doilea este pe valea Prutului, de la Galați în sus până la Vaslui, Iasi e un potențial eolian foarte mare. Este un vânt continuu”, a afirmat rectorul și a continu explicând că în acea zonă nu există forme de relief care să oprească vântul motiv pentru care ”are o viteză constantă, ceea ce creează un potențial foarte mare”.
Rectorul Universitătii „Dunărea de Jos” din Galați a mai spus că în acea zonă nu se pot pune eoliene. deoarece ”nu există nicio linie de înaltă tensiune. Era prevăzut un inel periferic care să se ducă dinspre sud spre nord și apoi spre est și care să înconjoare România. Acum doi ani sau trei anu Electrica a renunța la investiție. Deci nu avem nici un inel periferic pe 220 kV și atunci toate investițiile private, atenție, toate investițiile private de eoliene, au dispărut. Acolo trebuie să ai producție, dar trebuie să ai și unde să o bagi. Gândiți-vă că s-ar putea face o chestie foarte deșteaptă. În sensul cuplării producției de energie regenerabilă cu irigațiile” a afirmat inginerul Georgescu și a amintit că irigațiile fuseseră scoase la un moment dat din PNRR dar că: ”Atâta timp cât tu dovedeai că toate pompele de acolo funcționează pe energie regenerabilă, ceea ce era foarte adevărat, rămâneau și irigațiile și rămâneau și eolienele.”
Lucian Georgescu a mai explicat că în planul era că ”România trebuia să plătească rețeaua de înaltă tensiune, privații plăteau eolienele și UE plătea sistemul de irigații cu tot cu pompe, care e cel mai scump”.
Rectorul UDJG a mai afirmat că: ”Toată trecerea asta de la clasic, clasicul actual la nou, inclusiv energie regenerabilă, este ca intenție excelentă numai că trebuie bine gândită. Trebuie o strategie și o perioadă de trecere lungă și pe niște etape cuantificate. Deci, să declari că nu-știu-cât la sută pe hidrogen în zece ani este greu de crezut. Greu de crezut că se poate face din punct de vedere tehnologic. Apoi, să treci la hidrocarburi sau cărbune care asigură producția asta controlabilă de energie electrică, să treci direct sau să te bazezi direct pe regenerabile este o mare problemă. Sau să renunți la 11 hidrocentrale sau microhidrocentrale din cauza impactului asupra mediului. Deci trebuie găsite soluțiile. Există soluții la care se diminuează impactul asupra mediului. Fără discuții că există un impact. Numai că el poate fi diminuat prin niște măsuri și printr-o monitorizare atentă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...