Şeful ANAF a declarat că îşi doreşte o predictibilitate fiscală: Suntem şi noi o victimă

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Lucian Heiuş, a declarat că îşi doreşte o predictibilitate fiscală: Suntem şi noi o victimă / Foto: Oana Pavelescu
Lucian Heiuş, a declarat că îşi doreşte o predictibilitate fiscală: Suntem şi noi o victimă / Foto: Oana Pavelescu
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş, a declarat marţi că îşi doreşte o predictibilitate fiscală, pentru că şi ANAF este o victimă a schimbărilor legislative, şi nu îi este uşor tot timpul să se modifice legile şi să fie obligată, astăzi, să analizeze o speţă într-un mod, iar mâine în alt mod.

"Noi, ANAF-ul, suntem într-un plin proces de modernizare. Digitalizarea de care se vorbeşte foarte mult este doar o mică parte din ceea ce vrem să facem la ANAF, din viziunea pe care o avem pe termen mediu şi lung şi cred că drumul pe care ANAF-ul a pornit este drumul corect şi pe care trebuie să îl continuăm. Dar pentru a face acest lucru am nevoie de sprijinul dumneavoastră (mediul de afaceri, n.r.), agenţii economici oneşti, a fi alături de noi, a ne sprijini, a ne spune unde greşim şi să încercăm să realizăm într-adevăr acest parteneriat pe care îl dorim cu toţii. S-a vorbit aici foarte mult şi nu numai aici, de fiecare dată când ne întâlnim, de predictibilitate, că e fiscală sau că e de altă natură. Da, şi eu îmi doresc o predictibilitate fiscală, pentru că suntem şi noi o victimă, la fel cum sunteţi şi dumneavoastră, a schimbărilor legislative. Să nu credeţi că nouă ne este uşor tot timpul să se modifice legile şi să fii obligat, astăzi, să analizezi o speţă într-un mod, mâine în alt mod. Dar tot împreună putem să realizăm şi această deziderat la care dorim toţi să ajungem, la un Cod fiscal, un Cod de procedură fiscală care să nu se schimbe cel puţin doi ani de zile. Dumneavoastră trebuie să aveţi un plan de business corect, noi să ştim exact ce să urmărim şi ce să facem", a afirmat Heiuş, într- dezbatere de specialitate.

Acesta a menţionat, totodată, că mediul de afaceri din România corect trebuie să colaboreze cu autorităţile pentru a preîntâmpina concurenţa neloială a altor firme care creează prejudicii prin evaziune fiscală sau muncă "la negru".

"De multe ori, noi, ANAF-ul, suntem analizaţi doar din punctul de vedere al colectării de venituri bugetare, dacă asigurăm sau nu asigurăm sursele de venituri pentru funcţionare a statului, un lucru important de altfel, dar în acelaşi timp cred că noi, ANAF, alături de alte instituţii ale statului, trebuie să creăm un climat economic favorabil pentru mediul de afaceri şi trebuie să protejăm şi piaţa concurenţială românească. Dacă 93% dintre contribuabilii români îşi declară la timp impozitele şi taxele, dacă 86% din contribuabilii îşi plătesc impozitele şi taxele la timp, din păcate, există şi alt gen de agenţi economici care fie fac evaziune fiscală, fie folosesc muncă la negru, fie fac contrabandă sau alte lucruri incorecte şi ilegale şi care produc o concurenţă neloială dumneavoastră, cei care vă luptaţi să păstraţi business-urile corecte, să vi le dezvoltaţi, să vă achitaţi la timp impozitele şi taxele. Şi aici trebuie să lucrăm împreună, noi în special, dar cu ajutorul dumneavoastră, pentru a elimina, pentru a asana piaţa concurenţială de asemenea oameni, pentru că ei vă fac o concurenţă neloială şi vă creează prejudicii importante în business-urile dumneavoastră", a spus Lucian Heiuş.

Afacerile româneşti în noul context economic, dar şi programele de redresare economică adresate firmelor, au fost pe agenda subiectelor abordate, marţi, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a evenimentului "Forumul Capitalului Românesc".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

euro vs dolar. Foto: pexels.com
Elena Cristian
Victoria Zinchuk, BERD România
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Bitcoin / FOTO: Freepik

Un nou record pentru Bitcoin: 91.000 de dolari

Din 5 noiembrie, data alegerilor americane câștigate de...

Camioane/ Foto: Freepik

Guvernul relaxează sancțiunile din RO e-Transport

Guvernul României a adoptat recent o Ordonanță de...

Palatul Victoria
Foto: Pexels.com

Produsele "fake" au invadat Europa

Nivel record de produse contrafăcute în Uniunea Europeană.

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Construcție / FOTO: Freepik

China vrea să repună pe picioare piața imobiliară

China a anunțat miercuri o serie de măsuri fiscale...

Agenție BRD
Inquam Photos / Octav Ganea
Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
Investiții / FOTO: Freepik

BNR: Investițiile străine directe, în creștere cu 3,69%

Această creștere reflectă un interes constant din partea...

Bancnote
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Hotelul Dorotheea din Budapesta aparține familiei premierului Viktor Orban
Nokia

Nokia, record pentru un cablu subacvatic

A fost testată o nouă tehnologie.

Zăcămintele Pass Mines

Metalul pe care Occidentul visează să-l producă

Un element vital în sectoare de importanță strategică,...

Contoare electrice
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa fluctuează, iar temperaturile scăzute duc la creşterea cererii
Muncitor într-o fabrică

Cum și-a pierdut Europa competitivitatea

Principalele motive pentru pierderea competitivității...


pixel