Lucian Șova, fost ministru al Transporturilor: PNRR-ul ridică o foarte mare problemă de implementare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Fostul ministru crede că România nu va putea atrage banii necesari
Fostul ministru crede că România nu va putea atrage banii necesari
EXCLUSIV
Lucian Şova, fost ministru PSD al Transporturilor, a declarat, în cadrul evenimentului cu tema ”Upgrade România: Este nevoie de un pact național de transporturi”, că PNRR-ul ridică foarte mari semne de întrebare legate de cuantumul cofințării și a punctat TREI lucruri pe care le-ar face diferit dacă ar fi în funcţie.

”Fiind un particular, nemaiavând salariul de pe urma unei funcții publice, privesc cu mai multă reticență discursul politizat și în domeniul construcțiilor și infrastructură și acțiunile politizate excesiv. Pentru că tema discuției a fost fundamental legată de un pact național pentru infrastructura de toate felurile din România, eu m-am pregătit să vă spun că nu cred în această utopie în primul rând pentru că nu există consecvență nici în interiorul partidelor”, a spus Lucian Șova. 

În opinia fostului ministru al Transporturilor, ”PNRR-ul și programele europene pe acest exercițiu ridică o foarte, foarte mare problemă de implementare legată de cuantumul cofinanțării pe care trebuie să o asigure România”. Iar acest lucru, a continuat el, ”cred că va genera mari probleme, pentru că acum s-a inversat, practic, balanța. Astfel, grosul banilor vor fi puși de Guvernul României, din fonduri proprii, din buget sau din împrumuturi, din împrumuturi pe care vedem la ce prețuri le luăm, la ce dobânzi le luăm, iar cofinanțarea europeană este mică. 

După părerea mea, PNRR-ul pe transporturi, dar și pe celelalte domenii a fost elaborat prea mult de doamna Vălean și prea puțin de reprezentanții Guvernului României și ai românilor. Și spun acest lucru pentru că, fără discuție, nu trebuie secretizat și, fără discuție, trebuia dezbătut, pentru că dacă s-ar fi știut de la început, înainte de a fi semnat ce cuprinde acest PNRR, de exemplu lipsa construcției de infrastructură în irigații, și altele, și altele, cred că lucrurile ar fi stat altfel”, a declarat Lucian Șova la "Upgrade România: Este nevoie de un pact național de transporturi. Dezbatere DC News". 

Youtube video image

Întrebat dacă România are, în momentul de față, capacitatea de a aduce în țară cele 12 miliarde de euro, fostul ministru a răspuns: ”Nu. În primul rând nu are capacitatea financiară, deoarece pentru a atrage aceste 12 miliarde va trebui să punem noi vreo 16”. Pe de altă parte, Lucian Șova a subliniat ”slaba capacitate administrativă a celor care trebuie să conducă”. 

Citește și Erbaşu, semnal de alarmă: Dacă nu se iau aceste măsuri, 2022 va fi un an compromis

Rugat să indice trei lucruri pe care le-ar face imediat pentru a aduce acești bani în România, invitatul Elenei Cristian, analist DC Business a spus: "În primul rând, aş sta de vorbă cu ministrul de Finanţe şi aş umbla după finanţare, i-aş pune pe cei responsabili să umble după finanţare. În al doilea rând, aş pune o presiune imensă, alt termen mai potrivit nu găsesc, pe cei care trebuie să implementeze proiectele, şi mă refer aici mai ales la A7, autostrada Moldovei, care este într-o întârziere dezastruoasă, nu îngrijorătoare, şi lucrul acesta este generat de lipsa de interes, de slaba capacitate administrativă a celor care trebuie să conducă. În al treilea rând, aş lucra, aşa cum am lucrat, de la 7 dimineaţa la 9 seara, şi mai uşor cu politica, mai mult cu munca directă, cu discuţia şi menţinerea unui ritm alert în Ministerul Transporturilor din punct de vedere al activităţii funcţionarilor", a declarat Lucian Şova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor energie electrică
Bani, lei / Foto: Agerpres
Parlamentul de la Budapesta
Poluare / FOTO: Freepik
Broker de bursă / Foto: Freepik
Factură energie
foto: pexels.com
Contabilitate / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Bitcoin / Foto: Freepik

Bitcoin se prăbușește sub 87.000 de dolari. Ce s-a întâmplat

Marți, dolarul a rămas stabil, în timp ce investitorii...

Android / FOTO: Freepik
Google / Foto: Unsplash
Stații de încărcare / FOTO: Freepik
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Angajați / Foto: Freepik
Criptomonede
Credit ipotecar / Foto: Freepik
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
foto: pexels.com
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik

pixel